Frykter høy strømpris vil gi flere frostskader

fremtind

Skrur du ned varmen i huset for å spare penger? Da er du ikke alene. En fersk undersøkelse viser at 6 av 10 nordmenn vurderer å senke varmen for å redusere strømforbruket.

Det viser en undersøkelse Respons analyse nylig har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Det kan være fristende å spare noen kroner, men det kan gi veldig store kostnader på et senere tidspunkt. Det er viktig å ha på tilstrekkelig med varme slik at vannet i rørene ikke fryser, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Fjorårets kalde vinter ga rekordmange skader og Fremtind registrerte over 1600 vannskader grunnet frost og sprukne vannrør. Samlet erstatningssum på disse skadene var på over 46 millioner kroner.

– Om du ikke har tilstrekkelig med varme på våtrom og rom med rør, kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv om du skulle få en frost- eller vannskade, sier Nielsen.

– Og ikke glem tilstrekkelig varme på hytta, om du har det, den er kanskje enda mer utsatt.

For å unngå frostskader må de ulike rommene i boligen være tilstrekkelig oppvarmet. Men hvor mye varme trengs for å sikre seg gjennom vinteren?

– Du trenger ikke ha oppholdstemperatur på 20 grader i alle rom, men det må være tilstrekkelig med varmekilder som klarer å holde rommene frostfrie. En god huskeregel er å regne 60-70­­­ watt per kvadratmeter, sier Nielsen.

Det betyr at hvis du har et rom på 10 kvadratmeter, bør ovnen minimum stå på 600 watt. Dersom rommet er veldig stort, er det lurt å ha flere ovner slik at varmen blir godt fordelt i rommet. I tillegg bør alle rom hvor det kan skje vannlekkasje ha vannsensorer på gulvet.

Blir det ekstra kaldt kan det være en fordel med opp mot 70-85 watt per kvadratmeter.

Alder på boligen og hvor godt isolert den er har også innvirkning på oppvarmingen.

– I nye hus og blokkleiligheter med varmetilsig, vil det kunne holde med noe mindre watt per kvadratmeter. Eldre og dårligere isolerte boliger vil kreve desto mer oppvarming, sier skadeforebyggeren.

Tetningslister bidrar også til at du sparer strøm ved fyring. I tillegg hindrer det fuktskader rundt vinduer.

– Tetningslister rundt vinduene er et skadeforebyggende tiltak du kan spare penger på ganske raskt, forteller Nielsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.