Statsministeren besøkte nylig Treider for å snakke med deltagere på jobbklubb. Hensikten med besøket var å lære mer om AMO-kurs og hvordan de bidrar til å få arbeidsledige ut i jobb.
Erna Solberg møtte representanter fra Nav ogkursdeltagere fra Treider for å diskutere AMO-kurs og den rollen de spiller i å få arbeidsledige tilbake i jobb.
Veien tilbake til arbeidslivet
Arbeidsmarkedsopplæring (AMO-kurs) er korte, arbeidsrettede kurs som inneholder en blanding av teoretisk og praktisk opplæring.
På jobbklubb hjelper Treider arbeidsledige med å navigere i arbeidsmarkedet. De får også hjelp til å lage profesjonelle og gode søknader og CV-er. Jobbklubb varer i tre-seks uker, der de siste tre ukene er frivillige. Dette tiltaket har hatt over 5000 deltagere så langt, og er en viktig bidragsyter for å få arbeidsledige tilbake i jobb.
Hull i CV bør ikke være en brems
Å få mennesker tilbake i arbeidslivet er noe Erna Solberg er svært opptatt av. Hun har tidligere uttalt at hull i CV-en ikke bør være en brems for fremtidig innsats, og at det er svært viktig for samfunnet å få disse tilbake i jobb.
Statsministeren oppfordrer næringslivet til å bli enda flinkere til å gi folk med en slik bakgrunn en sjanse, fordi alle fortjener en ny mulighet. Dette var et av de viktigste temaene under onsdagens samtale. Erna Solberg hadde en klar oppfordring til arbeidsgivere:
– Arbeidsgivere må bli flinkere til å forstå at de trenger mangfold på arbeidsplassen, sier Solberg.
Møttes på jobbklubb
En av de statsministeren møtte under sitt besøk på Treider, var Olav-Magne Kvamme. Han er en av de mange som har deltatt på jobbklubb hos Treider. En av oppgavene de fikk på kurset var å gå sammen i grupper og utvikle en forretningsidé. Den gruppen Olav-Magne kom i fungerte så bra at de bestemte seg for å jobbe videre med idéen etter at kurset var ferdig.
– Som arbeidsledig senior blir man ikke sett på som en aktuell jobbkandidat av arbeidsgivere, derfor setter jeg stor pris på å ha fått et nettverk på jobbklubb slik at vi nå kan skape vår egen arbeidsplass, sier Olav-Magne Kvamme.
Forretningsidéen går ut på å omdanne avfall til energi og ferskvann. Teknologien de ønsker å utvikle kan brukes på mange områder, som for eksempel på øyer, i tett befolkede områder og i katastrofeområder. Dette har store miljøgevinster og reduserer både metan og avfall.
Gruppen har startet en bedrift, Portable Energy Plant AS, og skal nå søke patent på teknologien som ligger bak forretningsidéen.