Bygger blomsterkasser og demokrati på Utøya

peab

Demokrativerksted og små byggeprosjekter stod på planen da Peabs elever og lærlinger i forrige uke var på sitt årlige besøk på Utøya.

I år var elleve elever fra Peabskolene i Sverige, og to lærlinger fra Peab i Telemark, på Utøya. I en arbeidsuke bor og jobber de på øya. De gjennomfører byggeprosjekter, og deltar på Utøyas demokrativerksted. Lærer Mathias Spikare ved Peabskolan i Göteborg, setter stor pris på samarbeidet med Utøya.

− Først og fremst gir det elevene en mulighet til praktisk arbeid med verdispørsmål. De får lære mer om det som skjedde her, om Utøyas historie, og de får kjenne på en glede ved å få muligheten til å være her og hjelpe med gjenoppbyggingen, sier han.

Peab har hatt et engasjement for Utøya siden etter angrepene 22. juli 2011. Det startet med at Peabs ledelse og medarbeidere valgte å gi årets julegave i 2011 til Utøya, i form av byggeledertjenester i arbeidet med å gjenreise Utøya. 

Les også:  Over 25 år`? Gratis utdanning i Nordland

− Siden den gang har vi hatt et tett forhold til Peab, og etter hvert også Peabskolene i Sverige. De har gjort ulike oppgaver her i flere år, blant annet bygget ny scene for konserter på teltplassen og en ny hytte for overnattinger. De har gjort en rekke andre store og små prosjekter, som vi setter stor pris på blir gjort, sier Jørgen Watne Frydnes, daglig leder på Utøya.

Demokrativerkstedet på Utøya inngår som en del av verdiarbeidet ved Peabskolan, en yrkesfagskole som finnes i tre byer i Sverige. Ungdommene jobber med verdier og verdispørsmål fra første skoledag og helt til de går ut av skolen. 

Les også:  Over 25 år`? Gratis utdanning i Nordland

− Det handler om man skal være som menneske. Hvordan man finner hverandre i vennskap, og hvordan man opptrer mot andre mennesker. Det handler om at vi alle er ulike, og at det er viktig å bry seg om hverandre, lytte til hverandre og respektere hverandre, sier Mathias Spikare.

I år skal elevene blant annet bygge blomsterkasser, bocciabaner og et gjerde. Dette er første gang elev Dennis Isaksson fra Peabskolan i Stockholm er på Utøya. Han kjenner på blandede følelser ved å være her.

− Det føles fint, men også spesielt å være her, med tanke på det som har hendt. Men vi lærer mye, og har det også gøy mens vi er her. Vi har et veldig godt kameratskap, vi som er her sammen, sier han. 

Les også:  Over 25 år`? Gratis utdanning i Nordland

Daglig leder på Utøya opplever at samarbeidet med Peabskolan er positivt for begge parter. 

− Jeg tror de sitter igjen med følelsen av at ungdom hjelper ungdom. Dette er en øy som alltid har vært preget av ungdommelig engasjement, og som fremdeles er det. Samtidig vet vi at det ikke nødvendigvis kommer av seg selv. Det å ha Peab-ungdommene her, som bidrar med sin kompetanse, samtidig som de lærer noe, er nyttig for begge parter, sier Jørgen Watne Frydnes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.