Brannene i Amazonas omtalt mindre i norske medier enn Notre-Dame

amazonas brann

De siste sju dagene har norske medier dekket brannene i Amazonas i om lag 700 oppslag. Brannen i Notre-Dame tidligere i år fikk omtale i dobbelt så mange oppslag.

Norske medier har møtt kritikk for hvordan brannene i Amazonas er dekket. I hovedsak handler kritikken om at mediene ikke har rapportert om et økende antall branner i verdens største regnskog. Først etter at saken fikk oppmerksomhet i sosiale medier, begynte de tradisjonelle mediene å rapportere om situasjonen.

En analyse viser nå at brannene i Amazonas er dekket langt mindre enn brannen i Notre-Dame i april i år. – Analysen viser at regnskogbrannene først ble omtalt 21. august, og at det er publisert om lag 700 oppslag den påfølgende uken. Dette er betydelig mindre enn hva brannen i Notre-Dame fikk. Totalt så vi at brannen i den franske katedralen ble omtalt i nesten 1200 medieoppslag i de påfølgende sju dagene etter brannen startet, sier Guro Lindebjerg som er analysesjef i medieovervåknings- og analyseselskapet Retriever.

– Dette er enda et eksempel på en sak som først løftes i sosiale medier, og deretter plukkes opp av de tradisjonelle mediene. Som medieanalytikere ser vi stadig oftere at folks engasjement er med å sette dagsorden. Dette er på mange måter en positiv effekt av sosiale medier. Samtidig er det bekymringsverdig at tradisjonelle medier først dekker en så alvorlig sak som følge av folks engasjement, sier Lindebjerg.

VG først ute
Det var VG som først meldte om brannene i Amazonas. – Rett over midnatt 21. august ser vi at VG melder om situasjon. Deretter fulgte en bølge av oppslag fra andre medier, og det tok ikke lang tid før NRK.no, TV2.no og Dagbladets nettutgave også rettet oppmerksomheten mot flammene, sier Lindebjerg.

NRK skriver mest om brannene 
Én uke etter at det første oppslaget dukket opp i norske medier, ser vi at det er NRK.no som har fulgt saken tettest med i underkant av 50 oppslag så langt.

Klassekampen, VG og Dagbladet er også blant kildene som til nå har publisert flest oppslag.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.