Alle dager må være 8. mars

kvinner rettigheter

Kjære kvinner, gratulerer med kvinnedagen. Dagen i dag er den viktigste dagen for mange. Det er frihetens dag. I dag feirer kvinner i hele verden feirer friheten.

Vi i Norge er heldige, som slipper å kjempe de største kampene. Norge har hatt sin historie. Men den internasjonale kvinnedagen feires allikevel hvert år den 8. mars. Den første kvinnedagen ble feiret i USA i 1909.

Dette er rart å tenke på for meg med min pakistanske bakgrunn, men jeg begynner å skjønne hvorfor USA og Europa har kommet lengre i sin kvinnekamp. I Norge ble den første internasjonale kvinnedagen først feiret i 1915, men den regelmessige feiringen av kvinnedagen kom først etter annen verdenskrig. For meg betyr kvinnedagen at min mor ble fri fra sin burkabruk. Etterhvert ble jeg også det.

I mitt land Pakistan er det fortsatt unge jenter som må dekke seg til med burka. I flere land er denne kvinnekampen fortsatt aktuell. I land som Somalia, Afghanistan, Pakistan, India og en del latinamerikanske land har kvinner mindre frihet. Kvinner har fortsatt mye de ikke skulle ha sagt. I Pakistan har jo Malala markert seg som et forbilde for mange unge pakistanske og afghanske jenter. Pakistan ble opprettet i 1947, og omtrent et år etter var kvinnesaksforkjemper Tahira Mazar Ali den første kvinnen som stod for markering av kvinnedagen.

Den aller første kvinnedagen i Pakistan ble altså markert i 1948. Dette var lenge før jeg ble født. Min bakgrunn er fra Peshawar i det nordvestlige Pakistan, og jeg vet at kvinner og jenter ikke har de samme rettigheter som her i Norge. Det er derfor viktig at vi ikke tar våre rettigheter for gitt, og fortsatt markerer kvinnedagen.

Alle land har sine utfordringer. Noen må kaste hijaben, mens andre må kjempe for å komme seg ut av burkaen. Der jeg kommer fra må jenter helt ned i 10 års alderen ikle seg burka. Min bakgrunn er derifra, og jeg måtte ikle meg burka da jeg var på hjemmebesøk. Jeg husker at min mor også brukte sin lyseblåe burka. I dag er vi frie fra burkabruk, men skal vi reise dit må vi fortsatt bruke burkaen. Allikevel er vi stolte av vårt land og vår kultur, selv om landet fortsatt har sine utfordringer.

Jeg kan ikke ta opp kampen mot tvangsekteskap, sosial kontroll, retten til utdanning og frihet fra burkaen i Pakistan. Allikevel fortsetter jeg å kjempe for kvinners rettigheter her jeg er nå.

Alle jenter har rett på utdanning. Rett på å bestemme over sitt eget liv. Rett på frihet fra undetrykking, rasisme og sosial kontroll.

Alle dager må være 8. mars.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Abida Akhtar Nilsen

Norsk-pakistansk forfatter og frihetsforkjemper. Nominert til Plan Norge Jenteprisen 2017. Styremedlem Senter for sekulær integrering.