A-krimsenteret i Nordland: Skal andre skifte dekk på bilen din? Husk å sjekke godkjenning!

bilverksted

Det er høysesong for dekkskifte. A-krimsenteret i Nordland minner om at virksomheter som skifter dekk må ha godkjenning for å drive lovlig.

– Alle som leverer tjenester som dekkskifte, dekklagring, manuell bilvask og annen bilpleie skal være formelt godkjent av Arbeidstilsynet, sier leder for a-krimsenteret i Nordland, Kurt Kolvereid Jacobsen.

– Deler av denne bilpleiebransjen er preget av useriøsitet og arbeidslivskriminalitet. Derfor er det viktig at du som forbruker bruker godkjente virksomheter, fortsetter han.

For å gjøre det lettere for deg som forbruker har Arbeidstilsynet laget en oversikt over godkjente virksomheter som driver med bilvask, dekkskift og dekkhotell.

– Her kan du søke på virksomheter i ditt område, sier Kolvereid Jacobsen.

Siden 12. juli 2022 har over 600 bedrifter over hele landet fått godkjenning fra Arbeidstilsynet. Alle virksomheter som er godkjent får et godkjenningsbevis.

– Beviset skal være godt synlig både i virksomhetens lokaler og på nettsider og digitale plattformer hvor de tilbyr tjenestene sine, så som forbruker kan du derfor også se etter dette.

Godkjenningsordningen skal sikre at grunnleggende rettigheter og anstendige arbeidsforhold for arbeidstakere er ivaretatt. Ordningen innebærer at virksomheter som selger disse tjenestene må dokumentere at de jobber i tråd med arbeidsmiljøregelverket.

– Som forbruker kan du slik bidra direkte i kampen mot arbeidslivskriminalitet ved å kjøpe tjenester av en godkjent virksomhet, sier Kolvereid Jacobsen.

Mener du at prisen på tjenesten du kjøper er mistenkelig billig, er det lov å tenke seg om.

– Sørg alltid for at salget slås inn i kassen og be om kvittering. Betal med kort. Det er et effektivt virkemiddel som gjør det vanskeligere å drive svart, oppsummerer Kolvereid Jacobsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.