Kinesisk firma med milliard-bud på Ekornes

qumei

Kinesiske Qumei Home Furnishing Group ønsker å kjøpe det norske møbelkonsernet Ekornes ASA. Et enstemmig Ekornes-styre anbefaler aksjonærene å akseptere tilbudet.

Tilbudet som vil bli fremmet til aksjonærene i Ekornes er på 139 kroner pr. aksje og verdsetter det norske møbelselskapet til 5,1 milliarder kroner. Transaksjonen vil blant annet være betinget av at Qumei får kjøpe minst 55,57 prosent av aksjene.

Ved en eventuell overtakelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven. Eksisterende produksjon i Norge, USA, Vietnam og Thailand er planlagt opprettholdt og de velkjente merkene Stressless, IMG og Svane vil bli videreført.

Qumei er et selskap engasjert i utvikling, produksjon og salg av innredning i mellom- og premiumsegmentet og annet tilbehør til hjemmet. Qumei ble børsnotert på Shanghai Stock Exchange i 2015 og har mer enn 850 forretninger og møbelproduksjon i Kina.

Vekst i Kina
– Dette vil åpne for helt nye vekstmuligheter for Ekornes. Dersom kjøpet blir gjennomført vil vi styrke vår tilstedeværelse i det raskt voksende kinesiske markedet. I tillegg til økt markedstilgang i Kina, vil Ekornes også nyte godt av Qumeis inngående kunnskap om kinesiske forbruksvaner, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Ekornes.

Han peker videre på at Qumeis digitale innsikt vil styrke Ekornes’ eget arbeid på dette feltet og gjøre selskapet til en bedre samarbeidspartner for distributører og butikker også i andre markeder.

– Vi mener dette vil resultere i økt salg av våre produkter. I neste omgang vil det bety økt produksjon ved våre fabrikker i Norge og utenlands og en positiv utvikling for Ekornes og bedriftens ansatte, sier Holst-Dyrnes.

Spydspiss internasjonalt
Grunnlegger og styreleder i Qumei, Ruihai Zhao, sier han har fulgt Ekornes med stor interesse i mange år, og at denne budprosessen er første steg i Qumeis strategi for internasjonal vekst.

– Vi er svært opptatt av å ivareta verdien som ligger i Ekornes-navnet og selskapets kjente merker. Vi legger stor vekt på å videreføre Ekornes’ kultur og samarbeidet med de ansatte, og vi har ikke tro på å flytte produksjon av internasjonale merkevarer til Kina. Vi anerkjenner at de ansatte i Ekornes har spilt en nøkkelrolle i selskapets suksess, vi er opptatt av stabilitet og kontinuitet i bedriftskulturen og vil ivareta den gode relasjonen til de ansatte. Vi ønsker å bidra å utvikle Ekornes videre gjennom å dele vår kunnskap og kompetanse innen digital markedsføring og forbrukerinnsikt, sier Zhao. Han opplyser at man allerede har diskutert ytterligere investeringer i forskning og utvikling, blant annet ved det eksisterende senteret i Sykkylven.

– Vi er stolte over å kunne introdusere Ekornes sine produkter til det sterkt voksende kinesiske møbelmarkedet. Vi har samarbeidet tett med skandinaviske møbeldesignere i 20 år, og Ekornes vil ytterligere styrke vår skandinaviske profil. Samtidig vil vi bruke vår kunnskap og teknologi til å øke salget i de markedene Ekornes allerede er til stede i. Ekornes vil bli en spydspiss i Qumeis internasjonale ekspansjon, sier Zhao.

Samtaler i over ett år
Tilbudet fra Qumei og deres samarbeidspartner, et kinesisk investeringsfond forvaltet av Huatai Securities Co., Ltd., kommer etter at partene har hatt kontakt og dialog i drøyt et år. Aksjonærer som representerer 25,65 prosent av Ekornes’ totale aksjekapital har allerede akseptert tilbudet. Blant disse er blant annet dagens største eier Nordstjernan Ab (17,27 prosent), Stian Ekornes og andre medlemmer av Ekornesfamilien, samt Nils Gunnar Hjellegjerde.

– Etter den første formelle kontakten med Qumei tidlig i 2017, har styret og administrasjonen gjennomført en svært grundig prosess. Vi har blitt imponert over Qumeis vekst og deres evne til å utvikle attraktive produkter og konsepter. Ekornes og Qumei utfyller hverandre svært godt. Vår vurdering er at Ekornes vil stå enda bedre rustet til fremtidig vekst og verdiskaping med en slik industriell aktør som ny eier, sier styreleder Nora Förisdal Larssen.

Qumei ønsker at Ekornes sin kultur og tradisjon skal bli videreført, blant annet ved at nåværende styremedlemmer forsetter i styret. Det er ennå ikke inngått noen endelig avtale om dette, men det er forventet at Nora Förisdal Larssen og Stian Ekornes vil fortsette som styremedlemmer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.