25 prosent økning i MC-dødsfall i fjor

hd mc

Mens 2020 hadde historisk lave dødstall på norske veier økte antallet omkomne på MC med 25 prosent. Nå starter motorsykkelsesongen.

 Det er viktig å passe godt på i blindsonen nå, spesielt når du skifter felt i rushtiden. Mange smårustne og koronaleie motorsyklister skal ut på veien. Da er det avgjørende at begge parter tar hensyn til hverandre, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Urovekkende
Tallene fra Statens Vegvesen viser en økning i antallet omkomne motorsyklister i 2020. I 2018 var det 14 omkomne på lett MC og MC. I 2019 var tallet 16. I 2020 endte det med 20.

– Det er urovekkende at tallene ikke har sunket i takt med at det totale antallet dødsfall på norske veier går ned. 

I fjor var antallet trafikkdrepte i Norge for første gang under 100. 95 mennesker mistet livet på norske veier i 2020. 

Ytre-Hauge mener også bilister må ta hensyn og huske at motorsyklistene er vesentlig dårligere beskyttet i trafikken.

– Husk at MC-førerne dukker opp i disse dager, hold oppmerksomheten på veien og avpass farten din til veistandard, vær og føreforhold, sier fagsjefen.

– Gjør deg synlig på sykkelen 
Frende har noen tanker om hvordan også motorsyklistene kan gjøre sitt for å prøve å snu trenden.

– Du må gjøre deg selv synlig. En motorsykkel er mindre enn en bil, lettere å overse og kommer seg raskt fram i trafikken. Tenk på det hvis du legger deg mellom rekkene eller kjører litt raskere enn bilene i saktegående kø, sier han.

Selv om iveren etter å kjøre fort på tørre veier har bygget seg opp i vinter må du ikke gå ut i hundre.

– Det er krevende å kjøre MC, så her må du bruke litt tid på å finne finspisse ferdighetene i starten. Ikke overvurder egne evner og ta gjerne refleksvest utenpå kjøredressen, sier Frende-eksperten.

Sjekk tilstanden til sykkelen 
– Det er viktig at sykkelen er i god stand etter vinterdvalen og at du bruker tilstrekkelig beskyttelsesutstyr. En god hjelm, ryggskinne, kjøredress, støvler og hansker er det mest essensielle. Gå over utstyret når du tar det frem igjen etter vinteren. Det er viktig å sjekke at utstyret er intakt og ikke har noen skader i sømmene eller har fått andre skader siden sist, sier Roger Ytre-Hauge.

Tilpass etter kjøreforholdene
– Både bil- og MC-førere må huske at vei- og føreforholdene kan være skumle for motorsyklister nå i starten på våren. Det kan ligge igjen grus og rester etter vinteren som går utover veigrepet, sier Ytre-Hauge.

TIPS: Ta vårsjekken på motorsykkelen

  • Bremser: Sjekk at bremsene virker som de skal, se etter slitasje og undersøk om det er lekkasje i slanger eller koblinger.
  • Hjul: Sjekk om dekkene er slitt, om det er skader på dekk og felg og at dekkene er godt nok festet. Sjekk lufttrykket i dekkene og vurder om du skal investere i nye dekk hvis de er mer enn fire år gamle.
  • Lys: Sjekk at alle lys virker som de skal, at de er uten skader og rene.
  • Styring: Sjekk om det er slakk i styre-, hjul- eller svingarmlager. Sjekk at støtdemperne fungerer som de skal.
  • Kjedet: Sjekk at det er nok smøring, om kjedet er slitt eller om det er slakk.

Kilde: Trygg Trafikk

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.