Vipps åpner for de under 15 år

vipps

På drøye tre år har Vipps blitt allemannseie og Norges best likte merkevare. Helt siden lansering har mange foreldre ventet utålmodig på å kunne vippse til barna sine. Endelig åpnes Vipps for de under 15 år, med foreldrestyrt tilgang og kontroll.

− Vi har jobbet lenge med å lage en versjon som passer barn og de under 15 år, og er rett og slett utrolig glade for at foreldre nå får en enklere måte å sende penger til barna sine på. Dette er noe av det vi har fått aller mest henvendelser om helt fra Vipps ble lansert, og vi vet at det er mange foreldre som har ventet lenge på dette, sier Elisabeth Barrie, ansvarlig for produktutvikling i Vipps.

Tjenesten for de under 15 år er en forenklet versjon av Vipps, med foreldrestyrt tilgang. Det betyr at det er foreldrene som må godkjenne i sin app at barna kan sette i gang med vippsingen. Oppsettet gjøres i fellesskap, og mamma eller pappa har muligheten til å selv bestemme om og når barna får lov til å be om, motta eller sende penger.

Ny funksjonalitet kommer gradvis
Første versjon kommer først med vennebetaling, akkurat som Vipps gjorde da tjenesten ble lansert for over tre år siden. Vipps for de under 15 år skal fremover kunne brukes til enda mer, men lanseres først med vennebetaling da dette er det som har vært etterspurt mest. På den måten samles også læring og tilbakemeldinger fra brukerne.

Fremover kommer altså ny funksjonalitet og flere muligheter i Vipps også for de under 15 år. En av de viktigste tilbakemeldingene er at foreldrene ønsker at barna skal ha mulighet til å betale for pølse på fotballcup og vaffel på loppemarkedet, og at det skjer i trygge rammer med Vipps.

God innsikt
I arbeidet med Vipps for de under 15 år har innsikt fra brukerne vært viktig. Vipps har snakket med mange familier for å finne ut mer om hvordan hverdagen kan forenkles, og fått flere gode innspill underveis. Mange foreldre var tydelige på at de ønsker fleksibilitet rundt aldersgrensen for å bli Vippser.

− Vi fikk tidlig innspill fra foreldre om at de selv ønsket å bestemme når barna fikk tilgang til Vipps, og vi mener også at foreldrene selv har det beste utgangspunktet for å vurdere dette og i hvilke rammer. Derfor er appen helt foreldrestyrt, både registrering og bruk, sier Elisabeth Barrie i Vipps. – Vi ser at det er de med barn fra 11 år og oppover hvor Vipps forenkler mest, men vi vet også at det er foreldre som ønsker seg Vipps til yngre barn for å lettere motta gaver eller gi ukepenger som spares, fortsetter Barrie.

Foreldrene bestemmer
Inne i sin Vipps har foreldrene mulighet til å slå av og på tilganger for barna, og for eksempel bare la dem ha mulighet til å Vippse venner og familie i visse tidsperioder. Gjennom nettbanken har de full oversikt over transaksjonene og meldingene som følger med en overføring. Brukere under 15 år har ikke mulighet til å chatte med hverandre, og er du over 15 år er det heller ikke mulig å sende meldinger til de som er yngre.

Vipps for de under 15 år kommer for både Android og iPhone, og foreldrenes Vipps må oppdateres før det blir mulig å legge til barna sine.

Dette trenger de under 15 år for å komme i gang:

Norsk personnummer eller d-nummer
En norsk bankkonto i barnets navn, hos en bank som har koblet sine konti til Vipps. På vipps.no er det en oversikt over hvilke banker som tilbyr Vipps for de under 15 år.
Et norsk mobiltelefonnummer
Begge foreldre må være Vippsere.
En forelder eller verge godkjenner i Vipps, hvis to foreldre eller verger informeres den andre. Det er foreldre som får vilkårsendringer i sin Vipps, barnet skal ikke måtte godkjenne.

Slik fungerer Vipps for de under 15 år:

Dette er en forenklet versjon av «vanlige» Vipps: Barn kan be om penger, motta penger og vippse til andre (vennebetaling) dersom begge foreldre har godkjent dette.
Det er ikke mulig for barn å chatte med hverandre inne i appen, heller ikke mulig for de over 15 år å sende meldinger til brukerne som er under 15 år.
Det er foreldrene som bestemmer om barna skal få tilgang til Vipps, og de kan også styre barnas tilgang til å sende penger inne i sin app.
Registreringen er foreldrestyrt; En forelder fullfører registreringen sammen med barnet, og den andre forelderen varsles via SMS.
For å opprette profil for barnet må begge foreldrene ha en aktiv Vippsprofil.
Barnet må også ha et kontonummer i en bank og et telefonnummer.
Begge foreldre må aktivere vennebetaling før barnet kan vippse andre. I tillegg: Når de under 15 år trykker på «send penger» og dette ikke er aktivert fra begge foreldre, kommer det en varsling om at foreldre må skru dette på.
Foreldrene kan hver for seg deaktivere muligheten for barnet sitt å vippse andre. Vipps krever samtykke fra begge for at de under 15 år skal kunne vippse andre.
Beløpsgrensene for de under 15 år er å motta 8 000 og sende 22 000 per år.
Foreldre kan hver for seg slette barnets profil, da informeres den andre forelderen via SMS.
Dersom en eller begge foreldre sletter sine profiler i Vipps, må foreldrene også slette barnets profil.
Sletter en eller begge foreldre Vipps profilene sine, tvinges foreldrene til å slette barnets profil.
Når barnet blir 15 år og ønsker seg den vanlige versjonen av Vipps, må barneprofilen slettes og registreres på nytt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.