Unngå konflikt med pus: Lær deg katters finurlige kroppsspråk

katt

Selv om katter ikke kan snakke med ord, forteller de mye gjennom blant annet kroppsspråket sitt. Adferdsrådgiver i Agria Vet Guide gir deg sine beste tips for å forstå katten kroppsspråk, slik at du kan unngå konflikter og få et tettere forhold til katten din.

Katter bruker ansiktsuttrykk, hale og kroppspositurer for å sende signaler til andre.

Ører og hale er ofte lettest å observere og kan fortelle om katten er trygg, redd, sint eller ønsker kontakt.

  • Ører vendt fremover, indikerer at katten kjenner seg trygg.
  • Ører som ligger bakover, betyr at katten redd.
  • Ører vendt ut til siden, forteller at katten er sint.
  • Hale rett opp betyr: «Hei, så hyggelig å se deg!».
  • Hale som er trykket inn under magen eller inntil kroppen er et signal på at katten føler seg utrygg.
  • Hale med knekk nedover betyr at katten er veldig sint

– Når katten føler seg truet vil den være anspent og stiv i kroppen og bevegelsene. Det viktige med kroppsspråk er å ikke se på ører, hale eller ansiktsuttrykk alene, men lese alt samlet, forteller Kjerstin G. Vinsjansen, adferdsrådgiver i Agria Vet Guide.

Visste du at vi ofte klapper kattene våre for lenge, og at pus gir deg et hint om når den bare vil ligge på fanget uten å bli klappet?

Adferdsrådgiveren har en god metode for å spørre katten om den vil bli klappet:

  1. Stryk katten rolig en gang på kinnet.
  2. Hold så hånden i ro foran katten.
  3. Om katten stryker seg mot hånden, er det et ja til kos. Holder den seg i ro eller snur seg bort, er det et nei.

– Har katten sagt ja, kan vi klappe den frem til den gir signaler om at det er nok. Signalet kan være subtilt, som å slå litt med halen eller haletippen, snu seg bort eller begynne å vaske seg. Følg med, og respekter det katten forteller deg, råder Vinsjansen.

Katter er mestere på kommunikasjon seg imellom. De prøver som oftest å kommunisere for å unngå konflikter, men noen ganger er konflikt uunngåelig.

– Det vi eiere må være klar over, er at katter kan skape dårlig stemning seg imellom med signaler som nesten er usynlige for oss. En katt kan for eksempel ta kontroll over matskålene bare ved å legge seg strategisk til og sende blikk mot katter som nærmer seg. Følg derfor godt med dersom du har flere katter. Kanskje må du sette inn tiltak som å flytte en matskål til et annet rom, avslutter Vinsjansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.