Systematisk arbeid mot selvmord i Nordland hjelper

nfk

Under Arendalsuka presenterte Nordisk råd og Nordland fylkeskommune det systematiske arbeidet som gjøres i Nordland for å forhindre selvmord.

Hvert år tar mer enn 600 personer sitt eget liv i Norge. Fylkesrådsleder i Nordland,  Elin Dahlseng Eide, mener det fortsatt er mye som kan gjøres for å forebygge selvmord.

– Hvorfor har vi eksempelvis ikke en gransking for å finne årsakene til hvert selvmord, slik man gjør med dødsulykker i trafikken. Nordland vil gjerne være en nasjonal pilot for å skaffe mer systematisk kunnskap, sier fylkesrådsleder Eide.

Under Arendalsuka presenterte Nordisk råd og Nordland fylkeskommune, i samarbeid med organisasjonene Leve, Mental helse og Vivat selvmordsforebygging, det systematiske arbeidet som gjøres i Nordland. Et arbeid som blir lagt merke til fordi det gjøres så helhetlig.

– Vi har kurset alle ansatte i de videregående skolene våre slik at de skal lære å se faresignaler, forteller Eide.

Også Nordland fylkestings representanter har vært gjennom samme kursopplegg.

– Det snakkes mye om selvmord, og selvsagt ønsker man å kunne gjøre alt som er mulig for å forebygge. Dette må være kunnskapsbasert, og dette kursopplegget vet vi virker. Derfor skal vi nå utvide kursingen til å gjelde absolutt alle våre ansatte i Nordland fylkeskommune, underbygger Eide.

Fra høsten vil Nordland fylkeskommune også utrede, prøve ut og evaluere opplæringsprogrammet YAM (Youth aware of mental health) for elevene i de videregående skolene i Nordland. Tidligere er YAM gjennomført og implementert ved Mosjøen videregående skole.

– Dette programmet har gitt eleven verktøy til å takle eget liv. Vi reduserer selvmordstanker og selvmordshandlinger med 50 prosent. Antall elevene som sliter med depressive tanker reduseres med 30 prosent. Programmet viser god effekt, da må vi gjøre det tilgjengelig for alle ungdommene våre, sier fylkesrådsleder Eide.

Arendalsuka samler beslutningstakere fra hele landet. Eide håper mange tilhørere tar med seg nordlandsmetodikken hjem til eget fylke.

– Årsaken til selvmord er selvsagt svært sammensatt. Men når vi har kurs og kunnskapsbaserte opplæringsprogram som vi har målt god effekt av, så må vi bruke disse erfaringene til å forebygge som best vi kan. Vi har ingen å miste, avslutter fylkesrådsleder i Nordland, Elin Dahlseng Eide.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.