Støtte til samisk filmdubbing og lyttegamme

kino

Sametingsrådet har bevilget støtte til to spennende samiske kulturprosjekter. Sametinget har bevilget 200 000 kroner til Internasjonalt Samisk Filminstitutt – ISFI.

Midlene skal gå til dubbing av den nye animasjonsfilmen av Torbjørn Egners klassiker, «Folk og røvere i Kardemomme by» til nordsamisk. Målet med prosjektet er at samiske barn skal få flere filmer på sitt eget språk.

– Jeg er glad for å kunne gi støtte til samiske filmproduksjoner og spesielt barnefilmer på samisk. «Olbmot, rievvárat ja Kardemomme-gávpot» vil gi en morsom og god filmopplevelse for hele familien, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR).

Animasjonsfilmen er en stor satsning og trolig den største lansering av norsk film som også dubbes til nordsamisk. Denne klassikeren av Torbjørn Egner hadde premiere i romjula og vises nå på kinoer landet rundt.

Sametingsrådet ønsker å øke tilgjengeligheten for filmer på samiske språk.

– Samiske barn trenger å se gode barnefilmer på kino på sitt eget språk, og jeg håper å se flere dubbede filmen på samisk i fremtiden, sier Jåma. 

Bevilgningene er gitt over tilskuddsordningen Institusjonsutvikling.

Sametinget har også bevilget 150 000 kroner til prosjektet «Jiennagoáhti» i regi av Stiftelsen Lydgalleriet i Bergen. Dette er et offentlig kunstprosjekt i form av en lyttegamme for formidling av samisk kultur og historier som knytter Sápmi til Bergen. Jiennagoáhtis program skal kurateres av Elin Már Øyen Vister og Liisa- Rávná Finbog med samisk kontekst.

Gammen åpnes for publikum 5. Februar 2023 på Torrfjellet på Fløyen i Bergen. Prosjektet fikk i 2021 bevilget midler fra KORO, Kulturrådet og Bergen kommune til bygging og oppsett av gammen.

Byfjellsforvalter v/Bymiljøetaten i Bergen kommune, Bergen sámiid searvi og ulike kunstinstitusjoner i Bergen håper at prosjektet vil inspirere til ny forskning og deling av kunnskap om forbindelser mellom Sápmi Bergen.

– Dette er et spennende prosjekt som vil bidra til å øke kunnskapen om samiske forhold og samisk tilstedeværelse i Bergen. Gammen vil kunne brukes som en formidlingsarena og være et godt sted for historiefortelling og samhold, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR).

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.