Ekspertenes råd: Slik reagerer barna på foreldrenes alkoholbruk i ferien

cocktails mocktails

Fire eksperter gir råd om hvordan alkoholbruk i ferien påvirker barna. Her er tips som sikrer gode sommerminner for både små og store.

Sommeren er høysesong for alkoholbruk, samtidig som vi gjerne er tettere på familien. Men hvor mye er det egentlig greit å drikke rundt barna? Og hvordan påvirkes barna av foreldrenes drikking?

Organisasjonen Av-og-til jobber for bedre alkovett rundt barn, og har spurt fire eksperter om alkoholbruk rundt barn i ferien. Blant dem er «Snapchat-helsesykepleier» Tale Maria Krohn Engvik, kjent som «Helsesista».

– Når jeg spør barn og unge om hvordan de opplever det når voksne drikker, svarer noen at det ikke er noe problem. Men de aller fleste barn liker foreldrene sine best når de ikke har drukket. Veldig mange forteller om episoder eller stunder de husker der de ble utrygge eller redde, sier hun.

Hun får støtte av psykiater og førstelektor Anne Kristine Bergem ved OsloMet – Storbyuniversitetet.

– Voksne tror gjerne at det ikke merkes at de har drukket før etter et par glass, mens barn merker bittesmå endringer veldig fort, sier Bergem.

Hun peker også på at du kjenner ditt eget barn, men ikke nødvendigvis andre barn i nærheten.

– Har barn tidligere erfaring med ubehag ved voksnes alkoholinntak, kan de være ekstra vare og begynne å kjenne ubehag for eksempel når alkohol bestilles på en restaurant eller det blir satt flasker på bordet.

Hva med alder? Når oppleves det skummelt, og når er det greit for barna å se at mamma eller pappa drikker alkohol?

Forsker Siri Håvås Haugland ved Universitetet i Agder forklarer at jo yngre barna er, desto mer sårbare er de for endringer i voksnes væremåte, og har mer behov for trygghet.

– Det har vist seg at barn helt ned i førskolealder utvikler forventninger til hvordan alkohol virker utfra foreldrenes alkoholbruk. Mange foreldre drikker heldigvis mindre når barna er små.

Noen undersøkelser tyder også på at andelen barn som ser foreldrene beruset øker fra ungdomsskole til videregående skole.

– Om dette skyldes at barn i større grad legger mer merke til hva foreldrene gjør, eller om flere foreldre faktisk drikker seg beruset sammen med barna når barna blir eldre, vet vi ikke, sier Håvås Haugland.

Dersom man ønsker å drikke rundt barn i ferien, kan det være vanskelig å vite hvordan dette løses rent praktisk. Krohn Engvik råder foreldre til å snakke sammen både før og under ferien.

– Hvis alkohol er viktig – hvordan gjør vi det på en måte så det blir ok for alle? Hva er nok? Hva gjør vi hvis noen blir fulle i nærheten av barna i sommer?

I tillegg bør man snakke direkte med barna:

– Alle barn er helt ulike, så man må faktisk spørre hvert enkelt barn om hvordan de opplever voksnes alkoholbruk. Selv om et barn opplever at foreldrene tar seg et glass vin til maten som helt ok, betyr ikke det at andre barn automatisk opplever det samme. Søsken reagerer, føler og tenker også ulikt.

Helsesykepleier og «Helsebror» Per Arthur Andersen oppfordrer foreldre til å være bevisste på sine roller.

– Du er forelder før du er voksen som drikker. Det er greit å nyte alkohol, men kjenn din begrensing. Du er rollemodellen som barnet lærer av, sier han.

Psykiater Anne Kristine Bergem sier hun som et utgangspunkt anbefaler foreldre å la være å drikke foran barna på ferie. Om man ønsker å nyte alkohol bør man gjøre det når barna er ivaretatt andre steder, ifølge psykiateren.

– Og drikk lite. Sørg for at det finnes minst én trygg og edru voksen tilstede for barna. Barn kan tåle at andre voksne drikker og endrer seg, hvis deres egne nærmeste er trygge voksne i situasjonen, og kan forklare hva som skjer.

Forsker Siri Håvås Haugland har en tydelig oppfordring til foreldre før ferien:

– Ikke drikk dere beruset med barn tilstede. Man har snakket mye og lenge om negative konsekvenser av passiv røyking, men det er en økende oppmerksomhet verden over mot negative konsekvenser av andres drikking. Barn er spesielt sårbare i møte med fulle voksne, fordi de i liten grad har kontroll over situasjonen. De kan ikke alltid kan velge seg bort fra en ubehagelig situasjon, konstaterer hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.