ANNONSE: Start nyåret med et nytt og velgjennomtenkt budsjett

Å starte nyåret med et godt og gjennomtenkt budsjett kan gjøre enorme forskjeller for året som kommer. Et budsjett kan være godt for få kontroll på egen økonomi, men det kan også være supert dersom du ønsker å spare til noe helt spesielt.

Vi skal derfor fortelle deg litt mer om hvordan du kan sette opp et godt budsjett slik at det blir lettere for deg å spare penger til et spesifikt mål eller rett og slett bare kunne ha litt mer å rutte med fremover.

1. Hvor mye kommer inn hver måned

Hvert budsjett starter med dette tallet, nemlig inntekten din. Selvfølgelig vet de fleste hvor mye de tjener i løpet av et år, men det er det månedlige du får inn etter skatt som virkelig teller. Ta med eventuelle fordeler eller skattefradrag, pensjons- eller spareinntekter og – hvis du har aksjer – utbytte også.

Hvis du er selvstendig næringsdrivende eller deltid, er det ikke alltid så lett å beregne. Prøv å regne deg frem til et gjennomsnitt slik at du kan se ca. hvor mye du får inn hver måned. Hvis alt føles som hardt arbeid allerede, er du ikke alene. Å komme i gang er alltid det vanskeligste – spesielt hvis du ikke har detaljene umiddelbart for hånden. Hvis du sliter med å holde deg motivert, prøv å visualisere hva budsjettering kan gjøre for deg. Det kan ta bort noe av livets stress, og hjelpe deg å bruke penger uten å føle deg skyldig.

2. Hvor mye bruker du månedlig? Vær så nøyaktig du kan

Det er på tide å finne ut nøyaktig hvor pengene dine går. Dette kan være litt ubehagelig ettersom man plutselig kan legge merke til at man kanskje bruker mer penger enn man trodde. Her skal vi få oversikt over alle utgifter, både på kredittkort, i kontanter og fra brukskonto. Noen liker å skrive ut kontoutskrifter og gå gjennom dem linje for linje med en highlighter. Andre foretrekker apper som viser detaljer og detaljer, og som gjør det harde arbeidet for deg.

Som en tommelfingerregel, gå gjennom de siste to eller tre månedene av gjeldende konto for å oppdage trender og mønstre. Disse vil sannsynligvis inkludere nettabonnement, restaurantbesøk, reiser, impulskjøp, matbutikk, klær, regninger, husleie (eller boliglån), sport, personlige godbiter – listen kan være veldig lang, for å si det mildt!

3. Finn ut hva som er nødvendig og hva som er et ønske

Med de to summene foran deg, må du finne ut hva som er, og hva som ikke er, viktig for deg. Boliglån, husleie, forsikring, dagligvarer og strømregninger er alle «behov» du ikke kan gå uten. Men selv om de alle i utgangspunktet ville være vanskelige å kutte ned, kan du se etter bedre tilbud i fremtiden. Se om du kan kutte ned på noen unødvendige matvarer eller finne en billigere strømavtale.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten