Kjøp kryptovaluta trygt

I Norge er det mange som ønsker å kjøpe kryptovaluta, men også er usikre på hvordan de setter i gang.

Denne artikkelen går gjennom de viktigste momentene som kreves, med et fokus på trygg og sikker handel. Det inkluderer korte forklaringer av hvordan man går frem for å handle, hvor kryptovaluta tilbys, pluss info om gjeldende lovverk og reguleringer.

Det viktigste er å velge en platform eller tjeneste som driver lovlig. Den bør som et minimumkrav være underlagt tilsyn av et myndighetsorgan, hvor det tryggeste er finanstilsynet i Norge, eller en EU basert myndighet.

Blant tjenester som tilbyr kryptovaluta-handel finnes det mange useriøse aktører som ikke bryr seg om diverse reguleringskrav.

Lovlighet

Kjøp og salg av kryptovaluta er fullt lovlig i Norge. Derimot er det viktig å holde god oversikt, gitt at all profitt skal beskattes som gevinst, i henhold til gjeldende satser. I motsatt ende er det lov å skrive av alle tap, såfremt du kan dokumentere det.

Det har alltid vært lov å kjøpe kryptovaluta i Norge, men det var ikke før i 2020 at bransjen fikk seg en opptur med innføring av et eget regelverk.

Finanstilsynet laget nye regler for kryptotjenester, inkludert krav til registrering og verifisering av ID. Som et resultat fikk Norge sine første “lovlige” kryptotjenester.

Hvorfor er det viktig?

Endringen var kjempeviktig fordi den gjorde det mulig å knytte innskudd og verifiseringer opp mot både BankID og Vipps. Som et eksempel kan de som kjøper kryptovaluta fra norske tjenester bruke Vipps som betalingsmetode, såvel som verifisering.

Kjøp kryptovaluta hos megler eller børs

Steg

  1. Begynn med å bestemme hvilken kryptovaluta du ønsker å kjøpe.
  2. Bestem hvilken kjøpsmetode du ønsker å bruke (megler eller børs).
  3. Bestem betalingsmetode.
  4. Kjøp kryptovaluta.
  5. Oppbevar kryptovalutaen.

På nettsiden kryptografen.no står det mer, derav hvor du kan kjøpe kryptovaluta trygt. Nettsiden inneholder også informasjon om ulike investeringsmetoder.

Med kjøpsmetode menes hvorvidt handelen skal gjøres gjennom en helt vanlig kryptovalutabørs, eller gjennom et regulert meglerhus. Her er forskjellene:

Hos en børs vil du kjøpe kryptovaluta som du eier til evig tid. Du kan bruke, lagre eller sende balansen til en annen lommebok slik du selv ønsker. Det koster som regel ikke noe å lagre kryptovalutaen hos børsen, men det anbefales alltid å trekke ut beholdningen til en lommebok man selv kontrollerer.

Kjøp og salg av kryptovaluta via meglerhus er vesentlig forskjellig. Enda begge gir kjøperen samme priseksponering så skjer det på en annen måte.

Forklart litt annerledes: Når du kjøper kryptovaluta hos megleren vil du ikke eie den. Du kan kjøpe og selge kontraktene fritt, men det er ikke lov å trekke de ut fra tjenesten.

Bruk av meglertjenester gir derimot tilgang til et større antall funksjoner, blant annet muligheten til å gire kjøpet.

Giring

Giring betyr at kunden kan investere mer i kryptovaluta enn det kontobalansen egentlig tilsier. I Europa kan meglere tilby maks 2:1 giring. Har du en kontobalanse på 10 000 kroner betyr det at du kan få en eksponering på opp mot 20 000 kroner.

La oss si at kunden kjøper krypto for 20 000 kroner. Hvis prisen stiger med 10 prosent vil det føre til en profitt på 2 000 kroner (minus gebyrer), enda det kun står 10 000 kroner på hovedbalansen.

I samme retning kan det føre til at tapene forsterkes med x2. Hvis prisen faller vil man tape 2 000 kroner, som gjør at balansen faller til 8 000 kroner.

Det er ikke lov å kjøpe kryptovaluta med giring hos norske børser.

Forskjellige gebyrer

Børsene krever gjerne et flatt gebyr som ligger mellom alt fra 0,5 til 1 prosent av beløpet du handler for. De kan også ta seg betalt for uttak av både krypto og kontanter.

Hos meglerhus er gebyrene strukturert annerledes, i form av spreadpåslag. Spreaden er forskjellen mellom prisen du betaler for kjøp og salg. La oss si at bitcoin kan kjøpes til kurs 420 000 kroner, mens den selges til kurs 415 000 kroner. I dette tilfellet vil spread utgjøre 5 000 kroner, eller det som tilsvarer 1,19%.

Som regel er spread-påslaget mye levere, gjerne ned mot 0,1 til 0,2 prosent av kjøpesummen. Derimot kan det legges til ekstragebyr når posisjonen holdes åpen.

Forsikring

Det er viktig å notere at standard kryptobørser ikke har forsikring, men at utvalgte tjenester har forsikret deler av balansen sin. Regulerte meglere er derimot forsikret for opptil 100 000 euro, som utgjør litt over 1 million kroner med dagens kursverdi. Er du opptatt av trygghet vil et meglerhus være det beste alternativet, med mindre du kan trekke ut kryptobeholdningen momentant til en lommebok som bare du kontrollerer.

Mer om betalingsmetoder

Kjøp kryptovaluta ved å sette inn norske kroner. Velg mellom forskjellige betalingsmetoder, avhengig av landet tjenesten opererer i.

I Norge kan du som oftest bruke Vipps, kort eller bankkonto for å betale inn penger. Her lønner det seg gjerne å bruke bankkonto, da det koster langt mindre penger. For vipps og kort legges det gjerne til alt fra 3-4 prosent i gebyr, der ekstrakostnaden går til kortselskapene.

Inntil videre er det ingen “helnorske” børser eller kryptotjenester som lar kunder kjøpe kryptovaluta med PayPal. Derimot er det en mulighet hvis man velger en EU-basert megler.

Oppsummering av hovedpunkter

  1. Velg en lovlig og regulert handelsplattform, fortrinnsvis en som er under tilsyn av Finanstilsynet i Norge eller en EU-basert myndighet. Dette er viktig for å unngå useriøse aktører i markedet.
  2. Kjøp og salg av kryptovaluta er lovlig i Norge, men med krav om beskatning av profitt i henhold til gjeldende satser. Som PWC påpeker følger det med skattekonsekvenser. Etter innføringen av et nytt regelverk har Norge fått regulerte kryptotjenester.
  3. Som kjøpsmetode er det to hovedalternativer: Valg av en kryptovalutabørs eller regulert eu-megler.
  4. Meglere lar deg ikke kjøpe kryptovaluta direkte, men du spekulerer i stedet på en kontrakt knyttet til én eller flere kryptovalutaer. Meglere lar kundene gire investeringer og har i tillegg forsikring. 
  5. Det er tryggest å kjøpe kryptovaluta med en tjeneste som har forsikring, noe som i dette tilfellet vil være en megler. Med børser er det alltid en risiko for at penger kan gå tapt hvis den hackes eller tappes for verdier på noen annen måte.
  6. Betalingsmetoder som tilbys vil avhenge av landet kryptotjenesten opererer fra. I Norge er det som regel mulig å bruke både kort, vipps og bankoverføring. Utenlandske tjenester vil gjerne ha flere alternativer, inkludert PayPal.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten