Stang ut når nordmenn tipper på svensk julemat

mat

Tom Peder Pettersson, forsvarsspiller på Lillestrøm, går rett i angrep på nordmenns manglende kunnskaper om svensk julemat.

– Dette er typisk arrogante nordmenn. Dere forsøker å forakte svensker alt de kan, for de vet vi er storebror. Jeg vet hvor vondt det gjør for nordmenn at Sverige er bedre og større enn Norge, sier Tom Peder Pettersson på telefon fra Trollhättan der han feirer jul. 

Hele 22,5 % av nordmenn har svart vet ikke på spørsmål om hva søta bror spiser til jul. Det viser tall fra MatPrats årlige juleundersøkelse, gjennomført av YouGov, der over 2000 nordmenn har deltatt.  

Ettersom nordmenn åpenbart ikke aner hva svenskene spiser til jul, kan Lillestrøm-spilleren opplyse det norske folk om at et svensk julbord består av mange retter.  

 – Kjøttboller må man ha, juleskinke må man ha, pølser må man ha, varmrøkt laks og Janssons fristelse  – som er en potetgrateng med fløte og ost – må man ha. Det er bare ett problem, at det er ansjos i Jansons fristelse, og det smaker helt for jævlig. Det er noe alle har i, selv om ingen liker det. Vi har fjernet den i vår familie, sier svensken.

Pettersson er også glad i en rett som han kaller dopp i grytan, der svensk tunnbrød dyppes i kraften fra svineskanker.  

 – På tunnbrødet tar man smør, juleskinke og gjerne litt pølse. Jättegodt! 

På spørsmål om hva han ville spist av ribbe og pinnekjøtt er den svenske LSK-spilleren ikke i tvil.  

– Nevn ikke pinnekjøtt, det klarer jeg bare ikke. Jeg hadde valgt ribbe!

Danskenes julemiddag, derimot, den er det mange nordmenn som scorer på. Nordmenn svarer at danskene fråtser i fugl på julemiddagen, 1 av 4 tror de spiser and på julaften i Danmark. 

– Det stemmer at vi spiser and på julaften i Danmark, sier Svenn Crone, dansk forsvarspiller på Brann, på telefon fra Silkeborg der han feirer dansk jul.  

Han legger til at de også spiser flæskesteg, men synes selv and er best.  

– And spiser man så sjeldent. Den smaker så godt, med kartoflene og sausen til, sier han.  

Han setter pris på at nordmenn har god kunnskap om dansk julemat.  

– Det er flott at nordmenn er gode på dansk julemat, mange nordmenn er gode på å besøke Danmark. Jeg kjenner mange nordmenn som snakker godt om Danmark, sier han.

Men også når det gjelder danskene er det noen skjær i sjøen i undersøkelsen. 12 % av nordmenn har svart at danskene spiser kalkun til jul. Det ryster Crone.  

– Det er helt vilt at nordmenn tror vi spiser kalkun til jul i Danmark! Det er jo en amerikansk julemiddag, ikke dansk. Vi spiser ikke kalkun til jul i Danmark, ler han.  

På spørsmål om han ville valgt ribbe eller pinnekjøtt om han feiret jul i Norge, heller Brann-spilleren mot vestlendingens julefavoritt.  

– Jeg liker veldig godt lam, men jeg har ikke smakt pinnekjøtt ennå. Men jeg har sett det overaltnå før jul, det står skrevet pinnekjøtt i alle butikker i Bergen, sier dansken. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.