Sortingspolitikere positive til russiske miljøtiltak

Foto: Stortinget

Norges stortingspolitikere var positive til russiske miljøvernsprosjekter i de nærliggende områdene, da en delegasjon fra Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité nylig besøkte Pasvik naturreservat i Russland.

Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité besluttet å besøke Russland etter å ha fått positive resultater fra Riksrevisjonen. Der har man analysert effektiviteten av samarbeidet mellom de to landene innen naturvern de siste 20 årene merket gode trender.

Møtet ble holdt i besøkssenteret Pasvik naturreservat i Murmansk-regionen i Russland. Deltakerne inkluderte ansatte i Pasvik, representanter for miljøorganisasjoner og lokale myndigheter, samt representanter for Kola MMC, et datterselskap av Norilsk Nickel, som ligger i regionen. Alle partene medvirket i tiltak som påvirket resultatene i den norske rapporten. For eksempel har Norilsk Nickel, et russisk nikkel- og palladium gruve- og smeltefirma, hatt en betydelig rolle i å organisere miljøvennlige prosjekt de siste årene, mens Pasviks ansatte har opprettholdt miljøeaskpektet i det bilaterale naturreservatet i Pasvikdalen-dalen i Norge og Russland.

Møtet varte i flere timer, og man diskuterte emner som var ganske omfattende, inkludert bærekraftighet i brønnbjørnens genbasseng (dette dyret bor i flere landsområder), sjeldne fuglearter som ligger i Pasvikdalen, miljøutdanning i skolene inkludert miljølovgivningen i skandinaviske land og i Russland.

I løpet av de siste 20 årene har det vært mange endringer, for eksempel utvikling av Pasvik-Inari grensepark, som ligger mellom Norge, Finland og Russland. Dessuten ble en helt ny regional naturpark kalt Korablekk bygget i Murmansk-regionen nær Pasvik.

Det er også økt fokus på å minimere menneskeskapte miljøpåvirkninger. Kola MMC har redusert atmosfæriske utslipp med 40% på sine anlegg i Pechenga-distriktet, som grenser til Norge. Selskapet fortsetter å jobbe med andre prosjekter for å forbedre klimaet i regionen enda ytterligere.

Når det gjelder norsk-russisk samarbeid, dekker det i dag følgende: overvåkning av biologisk mangfold, gjenoppretting av arktiske elver, studier av flora og fauna, samt utdanningsprosjekter.

– Vi fikk bekreftet infomasjonen i Riksrevisjonens rapport. Det norsk-russiske samarbeidet innen økologi virker bra, konkluderte Dag Terje Andersen, styreformann i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité.

Foto: Stortinget

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.