Slike grillskader kunne vært unngått

frende

Hvert år er uforsiktig grilling årsak til både gressbrann, skogbrann og husbrann. Forsikringsbransjen mener de fleste brannene kunne vært unngått.

En rekke kommuner har nå innført grillforbud. Knusktørt sommervær i Sør-Norge gir stor skogbrannfare, ifølge meteorologisk institutt, og brannvesenet har sin fulle hyre med å slukke grillbranner.

– Folk må være ekstremt forsiktige med engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild nå, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt når det er så tørt som nå.

Mye uvettig grilling
– Det er mange som ikke overholder forbudene, og tar unødvendige sjanser. Vi ser ofte at uvettig grilling og uforsvarlig håndtering av grill og aske etter bruk er årsak til brann, sier Slettemoen. Respekterer du ikke forbudet, kan du risikere både bot og straff.

– All grilling med åpen ild skal foregå utendørs, det er første bud, men det er visst ikke en selvfølge, sier Slettemoen, og forteller om en kar som meldte at stuegulvet var skadet etter bruk av engangsgrill.

Grilling for tett på husvegg og grillaske i søppelspannet er blant andre brannårsaker Frende har registrert.

– Generelt kan vi si at for mye alkohol og grilling, eller annen bruk av ild, ikke hører sammen, sier hun.

Vanskelig å slukke
Nordmenn er glad i engangsgrillen, den er kjapp og grei i bruk, men ikke fullt så grei å slukke.

– Det tar lang tid! Vi anbefaler at du bruker godt med vann til å kjøle og slukke. Bruker du ikke nok, vil vannet fordampe og selv glør inni småvått brensel kan tenne på nytt, sier Slettemoen.

Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i mellom 7 og 10 timer dersom den ikke slokkes. Engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget.

Sett grillen på stein
– Du må ikke sette engangsgrillen på brennbart materiale. Verken inne eller ute. Sett den på grus, sand eller stein, ikke på planker eller gress.

Griller du på terrassen eller annet brennbart underlag, kan det være lurt å skaffe en steinhelle eller en gulvbeskytter.

– Så lenge grillen er varm må du holde den under oppsyn. Og la aldri barn eller kjæledyr være alene, eller leke, i nærheten av en tent grill, og ha alltid godt med vann i nærheten.

Forsikringsselskapet minner om at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september. Flere kommuner har nå innført totalforbud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.