Mette Nord valgt til leder for 8 millioner fagorganiserte

fagforbundet

Fagforbundets Mette Nord ble i dag valgt til leder av EPSU (European public service union), organisasjonen til åtte millioner ansatte i offentlige tjenester i Europa.

– Vi skal kjempe fram bedre fordeling både av makt og ressurser for arbeidsfolk i Europa, sier Mette Nord.

Den siste uka har ledere for 270 fagforbund i 49 europeiske land vært samlet på EPSUs kongress i Dublin, Irland. Fra Norge har LO-forbund som Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag deltatt, men også forbund som Delta, Norsk Sykepleierforbund og andre.

Første norske leder
Det er første gang i EPSUs 40 år lange historie at organisasjonen har valgt en leder fra et land utenfor EU.

– Fagbevegelsen sliter med fallende medlemstall og organisasjonsgrad i en rekke europeiske land. For å styrke interessene til vanlige arbeidsfolk må vi snu denne utviklinga og bygge en sterkere fagbevegelse. I Norge har fagbevegelsen klart å kjempe fram bedre rettigheter for medlemmene våre enn i flere andre land, ikke minst på grunn av den nordiske modellen og samarbeidet mellom partene i arbeidslivet. Vi har erfaringer som kan gi europeisk fagbevegelse mer makt, både i møte med nasjonale myndigheter og overnasjonale organisasjoner som EU, sier Nord.

Framtid for alle
«Fighting for a future for all» har vart slagordet på EPSU-kongressen, som blant annet har drøfta hvordan fagbevegelsen skal jobbe mot privatisering, for en rettferdig skattlegging og for å løse klima- og flyktningkrisene.

Kongressen vedtok også en uttalelse utarbeidet av tyrkisk fagbevegelse og norske Fagforbundet, som fordømmer Israels okkupasjon av palestinske områder og støtter palestinernes kamp for demokrati og suverenitet. Kongressen gikk blant annet inn for at EU skal avvikle handels- og assosieringsavtalen de har med Israel.

– Jeg er veldig motivert for å jobbe for ei bedre framtid for alle, både i Norge og i Europa, sier Mette Nord.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.