Slik vanner du plantene i ferien!

planter hage blomster

Bekymret for plantene, enten regnet øser ned eller varmen er i ferd med å utmatte både mennesker og planter? Få våre beste til for plantene i sommerferien her!

Mange planter tåler mer enn du tror. De er fra naturens side skapt for å leve utendørs, med skiftende vær som det ofte er. Vær derfor ikke alt for engstelig; mange planter tåler forhold under det optimale.

Det aller beste er naturligvis om du har en nabo eller venn som kan stikke innom et par ganger i uken og se til plantene. Lag en tydelig instruks, slik at hun eller han vet hva som trenger mye vann, og hva som tåler å tørke litt opp.

Vått sommervær?
Gi plantene god drenering, pass på at krukker og potter har gode dreneringshull. Helst bør det være grov masse nederst i potten, slik at vann lett renner vekk. Kan krukkene settes inntil en husvegg vil også det kunne dempe mengden fuktighet de utsettes for.

Rensk vekk dødt og sykt plantemateriale før du reiser, slik at ikke dette ligger og råtner i fuktigheten når du kommer tilbake.

Tørt og varmt sommervær?
Reduser vanningsbehovet ved å omplassere planter i krukker og potter. En skyggefull plassering, uten vind, reduserer behovet for vann betydelig. Noen planter kan man også vurdere å beskjære litt, mindre bladverk gir også mindre behov for vann. Begrens gjødslingen de siste ukene før avreise, slik at ikke plantene vokser ekstra mye i varmen. Mindre vekst gir mindre behov for vann!

Ved langvarig tørke kan hagen ha behov for en god vanning. Det er da viktig å vanne mye og sjelden, gjerne i flere omganger, og gjerne kveld eller morgen, når ikke solen varmer og sørger for at blader svis av vanndråpene, og vannet fordamper. Veletablerte hageplanter vil stort sett ha et godt rotsystem og tilgang på fuktighet selv når bakken kjennes tørr.

Kan plantene dine også reise bort?
Kan ampelen din hektes ned og dra på ferie? Det er ofte lettere å få noen til å vanne hos deg hjemme hos seg selv, enn å komme til deg. De fleste ampler med sommerblomster trenger jevn tilførsel av vann.

Små blomsterkrukker med begrenset jordklump kan også ofte trenge mye vann. Vurder om plantene kan reise på ferie, de også!

Plantene innendørs
Samme budskap gjelder for plantene inne – gi dem en god rotbløyte før du drar, og sett plantene vekk fra vinduskarmen, enten det er inn i rommet eller til et nordvendt vindu. Begrens gjødslingen før avreise, slik at ikke plantene bruker ekstra mye vann på å vokse mye.

Ømfintlige planter kan gjerne plasseres i badekar eller kjøkkenvask, oppå et solid lag fuktige aviser eller andre materialer som holder på vannet, som f.eks oasis.

Plant gjerne i selvvanningspotter, eller sørg for vannreservoar ved å plassere en full vannflaske opp ned godt nede i jorden i potten.

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.