Slik steller du blomsterbuketten

roser stell

Hvorfor maser blomsterbutikken om at du skal snitte stilkene i blomsterbuketten? Og hvorfor reklamerer de med at rosene aldri har sett et eple?

Ta vare på blomsterbuketten fra morsdag og Valentindagen, her forteller Opplysningskontoret for blomster og planter deg hvordan;

Ren vase, rent vann
Vasen (eller hva du velger å bruke til å fylle med vann) må være ren! Skrubb og vask grundig, bruk gjerne klor for å ta knekken på bakterier som kan ha overlevd i vasen fra forrige bukett. Ren vase og rent vann er den store forskjellen, og er veldig viktig for en sunn plante.

Blomstenes blader er sjelden konstruert for å stå i vann – de vil råtne og vannet bli urent. Derfor bør vi, for de fleste blomster, fjerne alle blader som blir stående under vann, før vi putter blomsten i vase.

Varmt vann, kaldt vann og blomsternæring
Noen variasjoner kan forekomme, men generelt er rådet kaldt vann. Varmt vann gir gode vilkår for bakterievekst – og det ønsker vi ikke, det gjør vannopptak vanskelig. Friske blomster drikker vann, de er levende. Husk å fylle på, særlig mens buketten er ung! Opp gjennom årene har det vært mange synspunkter om varmt vann, kaldt vann, damping av blomsterstilker og ikke minst sukker og annen næring. En vanlig bukett trenger lite næring, men bruk gjerne vedlagt holdbarhetsmiddel.

Temperatur i luft
Blomster «puster», selv etter at de er kommet i vase. Dette forårsaker uttørking, særlig hvis ikke vanntilgangen er optimal. I kaldere temperatur blir det mindre respirasjon, «pusting». Dette gjør at hvis vi kan sette blomstene i et kaldere rom når vi selv sover eller er på jobb, skole og andre aktiviteter, og har dem fremme når vi er hjemme, vil blomstene få lengre levetid.

Aldring
Blomster har hormoner, akkurat som mennesker. Aldringshormoner fører til at de tidligere avmodnes – eller visner, hva blomsten angår. Når vi sier at blomster og frukt ikke hører sammen er dette fordi frukten avgir etylen, som er et modningshormon. Etylen er en gass, og det er derfor frukt og planter rundt blir påvirket av hverandres aldringstegn. Enkelte blomster, slik som snitt-ildtopp, er ikke sensitive for etylen. Dette er en av grunnene til at de har særdeles lang levetid.

Snittet må være ferskt
For plantene spiller det generelt liten rolle med korte og lange, skrå og rette snitt. Det viktige er at snittet er rent, og ikke tørker. En del snittblomster klarer fint å transporteres uten vann, slik som tulipaner, det vil si at vi lar snittflaten tørke. Dette forutsetter imidlertid egnet temperatur og et godt snitt med skarp kniv når blomsten skal i vann.

Er det ikke viktig med skrått eller rett snitt? Joda, det kan ha betydning. Først og fremst fordi bakterier flest liker å samle seg i bunnen av vasen. Skrått snitt gjør at deler av snittflaten kommer høyere opp, der vannet er noe renere. De vil dermed beholde åpne ledningganger i stilken lenger, og derfor bedre kunne trekke vann. Største grunnen til at vi anbefaler et flatt snitt av løkblomster, slik som tulipan, er at stilken er myk og dermed ikke så egnet til å «stå på tå».

Noe bakterier vil samle seg i vasen. Ta derfor gjerne opp buketten etter noen dager, og snitt på nytt. Begynner vannet å bli grumsete i vasen er det på høy tid å skifte det. Nytt, rent vann, og ren snittflate, gir lang levetid for blomstene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.