Slik sjekker du om feriebildet du legger ut er ulovlig

frende

Legger du ut de fine feriebildene dine helt uten videre? – Da har du sannsynligvis brutt loven flere ganger. Det sier IT-sikkerhetssjef i Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen.

Uskyldige delinger fører til ID-tyveri 
– Å dele bilder med andre er ulovlig, hvis ikke den eller de du tar bilde har sagt at det er greit. Selv om du mener det godt kan du ikke legge ut bilder av andre uten godkjenning. Det samme gjelder for andres personlige opplysninger, sier Ingebrigtsen.

– Det er så lett for å gjøre feil uten å mene det. Du koser deg på ferie, konsert, stranden, restaurant eller hjemme i finværet. Du knipser et bilde og vipps er det ute på insta eller snap, sier Tina Jerstad i Tenerity, et selskap som hjelper folk som har blitt rammet av ID-tyveri. 

Her går grensen 
Det trenger slett ikke være fylle- eller nakenbilder du deler for at du skal bryte loven.

– Det holder ikke å si at bildet er ditt eller at du mener det er kjempefint. Hvis du tar bilde med noen som ikke vil at det skal legges ut må du droppe det, du må ikke få en forklaring engang, sier Ingebrigtsen i Frende.

Han presiserer at det gjelder de som er motivet i bildet. Hvis du tar en selfie med en kamerat på en konsert må du ikke gå rundt til alle som synes i bakgrunnen i et publikum for å be dem om godkjenning. 

Så mange opplever uønsket deling 
6 av 10 har fått delt bilder eller videoer av seg selv på sosiale medier, uten å ha godkjent det. Det viser en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring.

– Samtidig sier 9 av 10 at de spør om lov før de deler bilder av andre, hver gang eller av og til. Det tyder på at mange tror de får godkjenning, men at de som det deles bilder av ikke er enige, sier Jerstad i Tenerity. 

Slik svarer nordmenn:

 • Kvinner (66 prosent) opplever oftere deling uten godkjenning enn menn (54 prosent)
 • 80 prosent av de mellom 18 og 29 har opplevd deling uten godkjenning
 • De over 60 er flinkest til å spørre om lov før de deler (92 prosent)

– Du er forbilde for barna dine 
Det er viktig å ha et bevisst forhold til deling av bilder ovenfor barn.

– Hvis barna er vant til å bli spurt før du legger ut bilder av dem lærer de å respektere andres meninger og spørre sine egne venner før de legger ut bilder av dem på nettet. Det beste forbildet barnet ditt har er deg, sier Ingebrigtsen i Frende Forsikring. 

Økning i ID-tyverier fra sosiale medier 
Nye 2022-tall fra NorSIS og Skatteetaten viser at 150 000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to årene. Den største økningen er blant dem som har fått identiteten sin stjålet og misbrukt på sosiale medier.

– Du bør alltid ha et bevisst forhold til hva du deler og hvem som kan se bildene dine. Bildene kan bli brukt imot deg og det er lett å stjele fra åpne profiler, sier Tina Jerstad.

– Personlige opplysninger kan brukes av ID-tyver til å misbruke identiteten din eller til de du tar bilde av. En svindler vil jo vite mest mulig om deg. Da blir angrepet mer troverdig og bilder du sender kan bli spredt videre på nett. For å nevne noe, sier hun. 

Hva er nettmisbruk? 
Nettmisbruk kan for eksempel være:

 • Bilder og videoer på avveie
 • Krenkende kommentarer eller trusler
 • Personlige opplysninger spredt av andre
 • Hacking av e-post, mobil eller pc
 • Falske profiler på sosiale medier
 • Mobbing eller uthenging av barn på nett
 • Stjålet informasjon som brukes til utpressing

Har noen lagt ut bilder av deg som du vil ha fjernet?

 1. Kontakt personen som har lagt det ut og be om å få det fjernet.
 2. Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd. Alle samtykker kan trekkes tilbake.
 3. Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt forsikringsselskapet ditt. Hvis selskapet dekker nettmisbruk vil de ta saken videre. 

Huskeregler om bilder av barn

 • Andres barn: Samtykke må innhentes av en av foreldrene.
 • Egne barn:
  – Når barnet er fylt 7 år, har det rett til å få si sin mening om saken.
  – Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.
  – Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om et bilde kan publiseres.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.