Slik får du orden i skuffer og skap på kjøkkenet

designa

På tide å rydde i skuffer og skap på kjøkkenet, men du mangler motivasjon? Fortvil ikke, vi har samlet sammen noen enkle ekspertråd slik at du klarer å komme deg i gang.

Kjøkkenet er et av stedene i huset vi tilbringer det meste av tiden vår. For de fleste er et ryddig og oversiktlig kjøkken viktig for å kunne trives best mulig. Samtidig ønsker man å finne raskt frem det man trenger når matlagingen står for tur, men det er ikke alltid like enkelt når man ikke har oversikt over ingredienser, redskaper, utstyr og annet man har fylt opp skuffer og skap.

Det indre som teller
Mange forbinder kjøkkendesign med utforming av skuffer og skap, og selve layouten på kjøkkenet. Men for å få et ryddig og funksjonelt kjøkken er det minst like viktig å bruke tid på å organisere selve innredningen i skuffer og skap.

– Bruk derfor mye tid på å velge de beste og smarteste løsningene for skuffer, skap og hyller, anbefaler Brigitte Kürzel, designer hos kjøkkenprodusenten DESIGNA A/S.

Få orden i skuffen 
Alfa og omega for et ryddig, effektivt og funksjonelt kjøkken er å ha orden i skuffene. Bestikkinnsatser som deler inn skuffen i smarte seksjoner er et must. Du kan velge enkle innsatser av plast, men Kürzel anbefaler å vurdere ulike løsninger av tre.

Dette er solid, og det gir skuffene et eksklusivt preg av gjennomtenkt design også på innsiden – du skal tross alt se på innholdet i skuffene mange ganger om dagen, syv dager i uken. Her kan du også velge stilige gummimatter som samtidig sørger for at bestikk og utstyr ikke sklir rundt.

Les også:  Lys våken: Elleveåringer overnatter i kirken

Fleksible løsninger
Det finnes også bestikkinnsatser som kan justeres etter behov, slik at de passer perfekt til ditt bestikk, sleiver og alt annet utstyr. Tenk også på hvordan du kan plassere ulike tørrvarer i mindre beholdere inne i skuffer.

Du kan også oppbevare krydderglass i skuffer med spesialtilpassede krydderinnsatser. Kjøkkenknivene kan oppbevares trygt og holdes skarpe i skuffen hvis du velger en lekker knivholder i tre, påpeker Kürzel. 

10 tips til et ryddigere kjøkken:

1.      Bruk bestikkinnsatser

2.      Tenk design også inne i skuffer – velg lekre tre- eller stålinnsatser

3.      Vurder smarte stikkontakt-løsninger som power port og back flip

4.      Velg riktig avfallsløsning for dine gjennvinningsbehov

5.      Bruk innsiden av skapdører til f.eks. krydderhyller

6.      Gjør skuffer ekstra praktiske og stilige med gummimatter

7.      Utnytt all plass med karusell i hjørneskap

8.      Finn smarte uttrekksløsninger for alt fra håndkle til rengjøringsutstyr

9.      Se på mulighetene for tandemuttrekk i høyskap

10.   Innred et smart bøttekott med støvsuger-oppheng

Uansett størrelsen på kjøkkenet ditt, er det lurt å utnytte all plass på en så effektiv måte som mulig. Hjørneskap blir typisk til en «gravplass» for kjøkkenutstyr som forsvinner langt bak i skapet. Mange velger nå en karusell som løsning på akkurat det problemet. Her er det etterhvert mange modeller på markedet. Rådet fra Brigitte Kürzel er å se etter de smarteste løsningene som utnytter så mye av den ubrukte plassen på kjøkkenet som mulig. Hun anbefaler karuseller av typen Le Mans, som både snurrer rundt og kan trekkes ut fra selve skapet. Velg tråbunn hvis du skal oppbevare større ting som gryter, fast bunn hvis du skal oppbevare mindre ting som krukker og flasker.

Les også:  Utstillere fra Nord-Norge viser fram det beste av Norge i Berlin

En av de smarteste oppbevaringsplassene på et moderne kjøkken er smale høyskap. Her kan det være lurt å velge ett med fullt frontuttrekk, slik at hele skapet kommer ut og du kan nå alt innholdet fra begge sider. En annen løsning som DESIGNA nå tilbyr er såkalt tandem uttrekkksoppbevaring. Det betyr at du har to sett hyller i ett skap – fronthyllen åpnes sammen med døren, mens den bakre hyllen trekkes frem automatisk når skapet åpnes, forklarer Brigitte Kürzel.

Når du planlegger kjøkken er det lett å glemme avfallshåndtering. En frittstående søppelbøtte er ikke lenger praktisk når man skal kildesortere. Det er lurt å se etter systemer med flere separate bøtter som sitter under vasken. Kürzel anbefaler å se etter smarte løsninger som er enkle å ta ut og rengjøre. Dette er både praktisk og hygienisk, og ikke minst ryddig.

Når du lager mat er det lurt å ha så mye benkeplass som mulig. Samtidig er det ofte greit å ha enkel tilgang på stikkontakter når du skal bruke kjøkkenmaskiner, uten å måtte strekke ledninger over kjøkkenbenken til stikkontakter på veggen. Det finnes flere løsninger på dette, som for eksempel en såkalt power port. Dette er en søyle med to eller flere stikkontakter som til vanlig ligger skjult nede i kjøkkenbenken, og som du trekker opp ved behov. Et annet smart alternativ er back flip – en luke i børstet stål felt inn i benkeplaten som ved et fingertrykk flipper opp-ned og stikkontaktene kommer til syne. Vil du være ekstra smart, velger du også versjoner som har USB-kontakter i tillegg. 

Les også:  Nytt abonnement for både 4G og 5G

For mange er kjøkkenet også stedet der man oppbevarer vaskekoster, bøtter og støvsuger. Kürzel advarer mot å bare kaste alt slikt utstyr inn i det høyeste og dypeste skapet du har – dette er svært dårlig utnyttelse av plass. Se heller etter praktiske trådhyller til innsiden av skapdøren, rengjøringsstativ med uttrekksystem som gir oversikt og enkel tilgang, og slangeholder til støvsuger. Mobil oppbevaring til rengjøringsartikler – som kan løftes ut og tas med når du skal vaske gulv og andre flater – er også lurt å tenke på.

Du vet selv hvordan kjøkkenet fungerer aller best for deg, og dermed er det du som er hemmeligheten bak den gode designen, mener Kürzel. Derfor anbefaler hun å velge løsninger som er fleksible og praktiske. Med hjelp av profesjonelle og erfarne kjøkkeneksperter kan du da finne frem til de aller smarteste, stiligste og holdbare løsningene som finnes i dag.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.