Slik er isen i påska 2019

is vann

Det går mot vår og isen er svekket i lavlandet nær kysten fra sør i Troms og sørover. Særlig svekket er isen på Vestlandet der det er registrert isfrie vann helt opp til 500 moh. For påskefjellet er det derimot ennå gode isforhold i hele landet.

– Vi er ikke bekymret for isen i påskefjellet. I områdene med stor påskeutfart i fjellet er det gode isforhold, men som alltid er det usikker is der vann strømmer under isen. Det finner man ved innløp, utløp og trange sund, steder man kan se på et kart. Men strøm kan også oppstå ved oppdemming og overføring av vann ved kraftverksutbygginger, noe en ikke ser på vanlige kart.» fortsetter han. Da anbefaler vi et besøk på nettsiden iskart.no hvor en ser påvirkete områder som røde felter. Gå alltid utenom disse, sier Ånund Kvambekk som er Isvarsler i NVE.

Vi venter derimot at isen i løpet av påsken blir farlig i flere populære skiutfartsområder i skogsområdene, som lavere deler av Oslomarka, men trolig går skiføret først. Det er også god grunn til varsomhet under ca. 800 moh i Rogalandstraktene.

Det er vårisdannelse som bekymrer isvarslerne. Når isen er snøfri vil vårsolen gradvis bryte ned isen, og det er meldt mye sol i påskeuka i Sør-Norge.

– Bæreevnen til våris kan være god etter nattefrost, men når temperaturen stiger mister den brått bæreevnen, typisk rundt kl 11». På grunn av alt smeltevannet i vårisen er den mørk av farge. Unngå derfor mørk is om våren, advarer Kvambekk

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.