Rødt-politiker i Nordland ber regjeringen fjerne matmomsen

matbutikk

– Matmoms er en usosial belastning, som fører til større ulikheter i samfunnet og som slår ekstra inn når husholdningsøkonomien presses, sier fylkestingsrepresentant for Rødt, Per-Gunnar Skotåm.

Han fikk med seg fylkestinget i Nordland på en uttalelse der regjeringen bes om å fjerne matmomsen på grunn av sterk prisvekst.

Fylkestinget vil også fjerne 25%- satsen på mat på serveringssteder. Tiltaket må følges opp med kontroll og tilsyn slik at prisen faktisk reduseres tilsvarende over disk.

– Befolkningen opplever en sterk prisvekst på nødvendige matvarer og en rekke andre produkter. Dette rammer særlig hardt de som allerede har svakest økonomi. Uansett familieøkonomi må alle betale det samme for maten. Matmoms er en usosial belastning som fører til større ulikheter i samfunnet og som slår ekstra inn når husholdningsøkonomien presses. Billigere basisvarer vil også kunne ha fordeler for folkehelse, sier Per Gunnar Skotåm.

Han legger til at ingen internasjonale avtaler hindrer regjeringen å kutte momsen. -Satsene på merverdiavgiften er et viktig område der den norske staten bestemmer satsen uavhengig av internasjonale avtaler. Spania har redusert avgiften på mat som et tiltak mot økende priser og som et fattigdomstiltak. Polen har fjerna momsen helt på mat av samme grunn, påpeker Per-Gunnar Skotåm, som er svært glad for at han fikk med seg et flertall i fylkestinget på på uttalelsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.