Politihøgskolen undersøker holdninger til overvåkning

data program web

Forskere ved Politihøgskolen undersøker folks holdninger til myndighetenes overvåkning. Forskerne har intervjuet et titalls personer som deltar både foran og bak kulissene i overvåkningsdebatten.

Overvåkning er et brennbart tema med steile fronter, som aktualiserte seg igjen med nytt lovforslag om etterretningstjenesten som kom i vinter. Forskerne som har studert debatten finner at det til tross for stor uenighet om vi bør ha mer eller mindre overvåkning, er bred enighet på tvers på noen få punkter. 

– Vi ser at alle er opptatt av at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde også på nett. Aktører på begge sider de er skeptiske til den velkjente påstanden om at den som ikke har noe å skjule heller ikke har noe å frykte. Det var overraskende å se denne tydelige enigheten på tvers av gruppene, sier forsker Guro Flinterud. 

Forskerne fremhever at det er spesielt at aktørene lander på så ulike standpunkt når de tilsynelatende er enige om de grunnleggende tingene. Kan det være fordi de snakker om forskjellige ting når de snakker om overvåkning? Politihøgskolen har invitert noen sentrale aktører til diskusjon for å finne ut av det.

Forskningen er finansiert av Nordforsk og er et samarbeid mellom universiteter i Skottland og politihøgskolene i Norge og Finland.

Forskerne presenterer forskningsfunnene på Litteraturhuset i Oslo 21. mai. Da skal representanter fra teknologi, personvern, PST og E-tjenesten for å få dem til å snakke om det som skiller og det som forener. Hva er det egentlig de snakker om når de snakker om overvåkning? 

Paneldeltakere er Jon Wessel-Aas (advokat), Torgeir Waterhouse (IKT-Norge), Jon Fitje Hoffman (PST) og Sofie Nystrøm (E-tjenesten). Ordstyrer er professor Heidi Mork Lomell. Debatten innledes med presentasjon av funn fra studien.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.