660 000 nordmenn bruker ikke refleks

natt tog

Høstmørket er her. Uten refleks blir du nærmest usynlig for de som kjører bil. – At 660 000 nordmenn aldri bruker refleks, er for mange. Refleksen er en enkel og billig livsforsikring i mørketiden, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I en fersk undersøkelse NAF har fått gjennomført svarer altså 15,5 prosent at de aldri bruker refleks, det tilsvarer 660 000 nordmenn over 18 år. Heldigvis er det sånn at de aller fleste bruker refleks. Nær halvparten sier at de alltid gjør det. Og kvinnene er flinkere enn mennene. Mens 38,8 prosent av mennene oppgir at de alltid bruker refleks, er tilsvarende tall for kvinner 56,8 prosent.

– Kvinner er tydelig mer opptatt av å synes i mørket enn menn, slår Sødal fast.

Les også:  Vil utrede Beisfjordveien i Narvik

Den aldersgruppen som bruker minst refleks er de mellom 18 og 29 år. Bare nær en av tre sier at de alltid bruker refleks.

– Det er vanskelig å si hva som kan være grunnen til dette. Kanskje det er fordi det ikke er kult eller fordi mange i aldersgruppen bor i byen der det er opplyste gater, sier Nils Sødal.

I Oslo er det færrest som bruker refleks viser undersøkelsen. 27,3 prosent svarer at de aldri bruker refleks. Mange stoler på gatelysene og dropper refleksen. Men selv om det er lys langs veien, er det veldig vanskelig for en bilfører å se deg uten refleks.

Les også:  Mo i Rana sentrum: Anleggsarbeid gir perioder med stengte gater

– Bruk derfor alltid refleks i den mørke årstiden, selv om det er lys langs veien, rådgir Nils Sødal

Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand når bilen har en fart på 50 kilometer i timen. Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da har føreren av bilen mye bedre tid til å reagere.

Målt i sekunder har bilføreren når han kjører i 50 kilometer i timen, 10 sekunder til å reagere når du bruker refleks, mot 2 sekunder uten refleks.

– Det kan være forskjellen på liv eller død, slår Sødal fast.

Det er ingen tvil om at refleksvesten gjør deg mest synlig. Det er likevel ikke alle som har lyst å ta på refleksvest fordi det er tungvint og kanskje ikke ser så fint ut.

Les også:  LESERINNLEGG: Formålet med jødehatet

– Det viktigste er at du bruker refleks. Refleksbånd eller den gode gamle refleksbrikken er en enkel og god løsning, sier Sødal.

Refleksbrikken bør henge i knehøyde for å fange opp mest mulig lys fra billyktene. Tenk også på at du skal synes både forfra og bakfra.

NAFs refleksråd:

  • Bruk alltid refleks i mørketiden, også langs veier med belysning
  • Refleksvest gir best synlighet
  • Andre typer refleks bør henge lavt nede, helst i knehøyde.
  • Har du en veske, sekk eller jakke du bruker hver dag – la refleksen alltid være på.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.