Ny undersøkelse: Unge flinkere på sortering

søppel

Flere nordmenn i 20-årene kildesorterer metallemballasjen sin enn før. Fortsatt er de over 30 år flinkest, men de yngre tar innpå. Det viser tall fra en fersk forbrukermåling Grønt Punkt Norge har gjennomført.

Ifølge en måling Kantar har gjennomført for Grønt Punkt Norge i august, blir de under 30 år stadig flinkere til å kildesortere metallemballasjen sin. Dermed gjør de en viktig jobb som sørger for at vi kan bruke verdifulle råvarer om igjen, og bidrar direkte til den sirkulære økonomien.

Tradisjonelt er den eldre befolkningen flinkere til å kildesortere avfallet sitt enn den yngre. Den ferske målingen viser derfor en gledelig utvikling, ved at flere unge har skjerpet seg og gapet mellom generasjonene minsker. I 2020 viste samme måling at returgraden hos de under 30 år lå på 67 prosent, mens den i år viser 71. Til sammenligning er returgraden hos befolkningen over 30 år på 76 prosent.

– Dette gleder oss. Vi er avhengig av den yngre generasjonen hvis vi skal bli flinkere til å bruke de råvarene vi allerede har tatt ut av naturen, sier daglig leder Ylva Eline Erbach i Norsk Metallgjenvinning. De har ansvaret for innsamling og gjenvinning av metallemballasje i Norge. I 2020 ble til sammen 90,5 % av metallemballasjen som gikk ut på det norske markedet materialgjenvunnet.

For å produsere aluminium og metallemballasje er bauxit en nødvendig råvare. Det er et ikke-fornybart mineral som er krevende å utvinne. Derfor er det så viktig at det vi utvinner og allerede produsert aluminium blir brukt om og om igjen. Å lage noe nytt av gjenvunnet aluminium krever bare fem prosent av energien som trengs for å produsere ny aluminium fra grunnen av. Gjenvunnet aluminium mister minimalt av sin opprinnelige kvalitet og det er beregnet at omlag 75 % av all aluminium noen gang produsert fortsatt er i omløp.

– Kildesortering og gjenvinning av aluminium- og metallemballasje er derfor viktig både for å spare uttaket av råvarer fra naturen og for å spare klimagassutslipp. Det er også et enkelt bidrag vi alle kan gjøre hjemme ved kjøkkenbenken, sier Ylva Eline Erbach.

Metall- og aluminium er populær emballasje med mange gode egenskaper. Blant annet beskytter den innholdet godt og mat med aluminiumsformer kan settes rett i ovn eller på grillen.

– Du kan faktisk gjerne bruke engangsemballasjen flere ganger før du kildesorterer den, men sørg for at den er helt tom for matrester før du kaster den i metallinnsamlingen så får det gjenvunnede materialet den beste kvaliteten, sier Erbach.

Hun har også et lite tips for å sørge for at emballasjen både enkelt kan brukes igjen, og ikke får fastbrente rester:

– Ta litt bakepapir i bunnen av formen, så blir det enklere å ta ut maten og rengjøre emballasjen.

Mange er også usikre på hva som hører hjemme i metallinnsamlingen og hva som skal leveres på gjenvinningsstasjonen. En enkel hovedregel er:

– Det er bare emballasje som skal i metallinnsamlingen. Produkter og gjenstander i metall, jern eller aluminium må du levere på din lokale gjenvinningsstasjon.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.