Ny undersøkelse: 6 av 10 har ikke røykvarsler her

tryg

I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 6 av 10 at de ikke har røykvarsler på badet eller der vaskemaskinen står. I en tid med høye strømpriser, og hvor mange vasker klær om natten for å spare penger, bekymrer det brannvesenet.

– Det kan synes som en litt utbredt misforståelse at man ikke skal ha røykvarsler på badet eller vaskerommet for eksempel. Det er feil. Der du har vaskemaskin og tørketrommel i bruk er en risikosone, og i slike rom bør du alltid ha en røykvarsler. Bruker du vaskemaskin eller tørketrommel om natten kan en røykvarsler være en effektiv livsforsikring dersom det oppstår en brann, sier avdelingsleder, Ole Johan Ingebrigtsen ved Nordhordland og Gulen interkommunale brannforebyggende avdeling.

I spørreundersøkelsen svarer samtidig 2 av 10 at de har brukt vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten på grunn av økte strømpriser. Det tilsvarer rundt en halv million husstander.

– Vi frykter en økning i antall brannskader hvis tusenvis begynner å vaske klær midt på natten for å spare penger. Det er forståelig at man vil unngå høye strømregninger, bare ikke gjør det mens alle i huset sover. Har du vaskemaskin og tørketrommel på badet, men ikke røykvarsler der, noe som ikke er uvanlig, så kjøp en ny røykvarsler til badet. Da sover alle i huset litt tryggere, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Fra nyttår innføres et nytt prissystem for nettleie som vil medføre at mange vil få differensierte priser gjennom døgnet på nettleien også, noe som trolig vil forsterke prisforskjellen mellom dag og natt. Brannvesenet ber folk unngå å ta natten til hjelp.

– Vi har sett flere tilfeller av branntilløp rundt om hvor vaskemaskiner eller tørketromler har vært medvirkende. Generelt anbefaler vi å være til stede hele tiden når man bruker slike apparater, og unngå for all del å bruke maskinene om natten dersom alle sover. Det du sparer i strømutgifter da kan fort bli mye dyrere. Natten, når alle sover, er den farligste tiden dersom det oppstår en brann, sier Ingebrigtsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.