Nordmenn bekymrer seg mest for barna på nett

some mobil

Når det kommer til nettsikkerhet er hele seks av ti nordmenn bekymret for noen i familien. Det viser en nylig undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Microsoft Norge.

Undersøkelsen viser at de fleste er mest bekymret for barna sine, tett etterfulgt av uro for egen sikkerhet.

Undersøkelsen viser at den vanligste frykten er for økonomisk svindel, tett etterfulgt av uønsket kontaktet fra fremmede. Det er den eldre garden som er mest redd for økonomisk svindel, mens barnefamilier er mest urolige for uønsket kontakt via nettet.

– Om man ser på mediedekningen rundt nett-farer, kjenner man nok igjen disse to bekymringene. Vi leser stadig vekk om svindelforsøk og uønsket kontakt via nettet, og det er viktig at disse temaene holdes «varme» da den beste måten å unngå at flere blir rammet er gjennom kunnskap, forteller Ole Tom Seierstad, nasjonal sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge.

Undersøkelsen viser også at kun fem prosent er redd for å eksponere private bilder og videoer av egne familiemedlemmer og barn. Til tross for dette er fokus på nettvett høyt oppe på prioriteringslisten blant foreldre. Hele tre fjerdedeler forteller at de snakker med barna sine om nettsikkerhet. 

– Det har jo vært spesielt mye fokus på nettsikkerhet for barna de siste årene så det er positivt å se at det fører til at temaet blir tatt opp i norske husstander. Temaet får heldigvis fortsatt mye oppmerksomhet, og vi i Microsoft er opptatt av å fortsette å rette søkelyset mot de enkle tingene man kan gjøre for å bli tryggere på nett, sier Seierstad.

En fjerdedel av foreldre oppgir at de gir barna sine tilgang til egne PC og nettbrett. Her foregår mesteparten av aktiviteten til spill, etterfulgt av bruk av sosiale medier.

Det skal ikke være veldig komplisert å gjøre seg tryggere på nett ifølge Microsoft, og det finnes en rekke tips og råd der ute som man kan følge. Her er Microsofts seks råd til en tryggere netthverdag:

  1. Installer antivirus: Et godt antivirusprogram vil stoppe de fleste forsøk på å bryte seg inn på dine enheter.
  2. Benytt et sikkert passord: Unngå passord med navn, fødselsdato eller annen informasjon som uvedkommende lett kan finne ut om deg.
  3. Vær kritisk til kontakt fra ukjente: Sjekk avsender før du åpner henvendelser fra ukjente, og vær ekstra kritisk til å klikke på lenker eller vedlegg.
  4. Hold enhetene dine oppdatert: Oppdateringene dekker ofte sikkerhetshull som er oppdaget, eller legger til beskyttelse mot nye trusler.
  5. Vær forsiktig med å dele ut passord: Deler du passord til dine enheter øker risikoen for at det havner på avveie.
  6. Snakk om nettsikkerhet: Jo mer vi snakker om det jo flinkere vil nordmenn bli på nettsikkerhet. Det handler i all hovedsak om å være oppmerksom på at det finnes farer, og hvordan man unngår disse.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.