Sommeren 2018 var uvanlig tørr og varm i store deler av landet. Det ugjestmilde klimaet tok kverket mange av brunsneglene.
– Hver sommer pleier jeg å bli nedringt av fortvilte hageeiere som klager over brunsnegler og lurer på hvordan de blir kvitt dem. I fjor hørte jeg ingenting, sier Petter Bøckman, universitetslektor og zoolog ved Naturhistorisk museum.
To klimaforhold skaper problemer for brunsneglen, en tørr sommer og en kald og snøfattig vinter. Denne vinteren har de hatt flaks.
– Når brunsnegler går i vinterdvale under bakken, fungerer snøen som en varmende dyne over skjulestedene deres. Snegler tåler ikke at temperaturen i kroppen går under null. I år har det vært relativt mildt, med passelige mengder med snø i Sør-Norge. Brunsneglene har hatt det lunt og behagelig, sier Bøckman.
Dette er ikke den eneste dårlige nyheten for hagefolket. Mye tyder på at sneglene tåler vinteren bedre enn før.
– Brunsnegler parrer seg med vår hjemlige svarte skogsnegl. Avkommet blir en mørkebrun blandingssnegl. Sneglebestanden er trolig blitt mer motstandsdyktig mot norsk vinter, fordi den har tatt med seg gener fra svart skogsnegl. Det er kanskje ikke riktig å kalle det to arter lenger, men varianter av den samme arten, sier Bøckman.
Slik holder du dem unna
Plages du av slimete gjester i hagen, finnes det metoder som holder dem på avstand. En smart metode å beskytte blomster og planter på, er å benytte kobbertape som en barriere. Tapen festes rundt potter, blomsterkasser og dyrkingskasser, eller rundt busker og planter i hagen.
– Snegler liker ikke kobber, så de snur umiddelbart når de kommer i kontakt med kobberet i tapen, sier Kirsti Skogholm i Biltema. Biltema har de siste årene opplevd økende etterspørsel etter sneglefjerningsutstyr.
Kobbertape er praktisk fordi den enkelt kan festes på det meste.
– Bare pass på å vaske godt der tapen skal festes, da sitter den bedre. Sjekk også at det ikke henger kvister eller planter ned over tapen som sneglene kan bruke som bro, sier hun.
Snegler liker ikke skarpe gjenstander som grus, bark og flis. Lag gjerne «veier» av grus eller bark i hagen, som er vanskelig for sneglene å passere, eller strø flis i bedene. Flis av rododendronkvister har vist seg å ha god effekt.
Det finnes også strømgjerder å få kjøpt, eller man kan bruke kobberbånd som kan monteres rundt hele hagenMan kan holde dem i sjakk ved å plante arter de ikke liker i hagen. Brunskogsneglen liker ikke lukten av lavendel og hvitløk. Planter du disse, kan det ha god effekt.
Du kan også legge kaffegrut i komposten. Sneglene tåler ikke store doser med koffein.
Noen legger fuglefrø på bakken for å lokke fuglene til å spise både frø og snegler. Faren er at du da risikerer å få rotter i hagen også.
Sneglefeller med øl kan også være et bra tiltak for å kvitte seg med, eller holde sneglene unna.
Finn ut hvor de gjemmer seg
Brunsneglen er mest aktiv om kvelden og natten.
– Hvis du venter til sola går ned, kan du se at de kommer krypende fram. Da vet du hvor de skjuler seg på dagtid. Ofte gjemmer de seg i kompost og i høyt gress eller ugress. Hvis du fjerner sneglenes gjemmesteder i et område vil det automatisk bli færre snegler der over tid, sier Kirsti Skogholm i Biltema.
Selv om det finnes mange bekjempelsesmetoder, tror Bøckman likevel at vi bare må lære oss å leve med brunsneglene.
– Det er ingen grunn til å få sneglepanikk. Når nye dyrearter kommer, blir det plutselig veldig mange av dem. Men før eller siden kommer sykdom, sopp, parasitter og nye rovdyr som tar for seg av sneglene. Etter en stund stabiliserer bestanden seg på et lavere nivå, sier Petter Bøckman.