Ny rapport: Nordmenn bruker mest vann i Norden

vann

For andre år på rad lanserer GROHE initiativet Vannbarometeret, og årets kartlegging viser at nordmenns daglige vannforbruk er høyest i Norden.

GROHE produserer baderomsløsninger og kjøkkensystemer, og nå lanserer selskapet Vannbarometeret, en årlig rapport om vannforbruket i Norge og resten av Norden, med formål om å belyse og oppmuntre til et mer bærekraftig forbruk.

Over halvparten av nordmenn oppgir at de bruker vann på en ansvarlig måte, men likevel viser undersøkelsen at det er få som anstrenger seg daglig for å redusere forbruket. Bare 18 prosent oppgir dette.

Vannbarometeret viser at nordmenn sløser mest vann i Norden. I Oslo, Bergen og Trondheim bruker hver innbygger i snitt 73 702 liter vann per år. Til sammenligning brukes det i gjennomsnitt 64 921 liter per person i året i samtlige nordiske storbyer.

Og i Trondheim bruker hver innbygger i snitt hele 264 liter per dag. Det kan sammenlignes med gjennomsnittet for alle nordiske land, som er 178 liter per person.

Enkelte nordmenn ønsker imidlertid å forbedre seg, for 16 prosent sier de gjerne vil redusere vannforbruket, men ikke vet hvordan.

Årets kartlegging viser at flere nordmenn reflekterer over vannforbruket sitt i dag sammenlignet med tidligere år. Bare 28 prosent oppgir i år at de aldri reflekterer over vannforbruket, sammenlignet med 31 prosent i fjor. Minst bevisste på forbruket er de som bor på landsbygda, der en tredjedel oppgir at de aldri tenker over vannforbruket. Storbyboerne er litt mer bevisste på sitt forbruk, og bare en fjerdedel oppgir at de aldri reflekterer over vannforbruket.

– At flere tenker på vannforbruket sitt i år, er selvsagt positivt. Vårt mål med Vannbarometeret er tross alt å få flere til å reflektere over vannforbruket og å oppfordre til aktive valg som er bærekraftige. Derimot ser vi at vannforbruket fortsatt er høyt, noe som viser at vi har en del igjen å gjøre når det gjelder å oppfordre til forandring i Norden, sier Anne Øiseth i GROHE.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.