Millionskader etter snøen: Sjekk hytta i vinterferien!

hytte vinter ferie

Mye nedbør og stadige væromslag kan true bygninger i vinter. Etter snøvinteren for to år siden utbetalte forsikringsselskapene rundt 400 millioner kroner i bygningsskader forårsaket av snøen.

– Denne vinteren har det vært mange væromslag. Enkelte steder har det kommet store mengder snø. Vekslingen mellom snø og regn gjør den snøen som ligger svært tung, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Med påfyll av nye snømengder bør en være obs på at det blir tungt for hyttetakene. Ved væromslag kombinert med regn blir snøen tung og begynner å skli av. 

– Snø som ligger stille kan i seg selv føre til skader på bygningen dersom vekten blir stor nok. Ujevnt fordelt snø er en større risiko enn jevnt fordelt snø, men begge deler kan føre til skader, sier Eklo. 

I tillegg kan ras fra tak være en fare for verandaer, utbygg og biler som står parkert i nærheten.

Eklo oppfordrer spesielt de som bruker hytta nå i vinterferien til å sjekke godt om alt står bra til med bygningen.

– Se etter vannlekkasjer, ansamling av is, synlige bøyninger eller knirk og smell fra konstruksjonen. Dører og vinduer som plutselig går tregt kan også være et farevarsel. Det er viktig å oppdage skaden så tidlig som mulig, sier Eklo. 

Finner du noe, kontakt forsikringsselskapet for råd om hvordan du går frem, oppfordrer han.

Erfaringene fra tidligere vintre er at mange av snøskadene kan unngås med enkel forebygging.

– Bygninger som får skade av snø dekkes av forsikringen, men hvis du ikke fjerner snø fra tak, veranda, vegger etc. og snømengdene er direkte årsak til skaden, kan erstatningen i verste fall bli redusert, sier Eklo.

Han minner om at det viktigste er forebygging, og at man derfor ikke gambler på at takkonstruksjoner skal tåle vekten.

Gode råd:

  • Måk ovenfra og ned, og jevnt utover taket for å unngå skjevfordeling av snøvekten. 
  • Tenk på egen sikkerhet så du ikke ramler ned av taket eller får store snømengder over deg.  
  • Kan du ikke måke taket selv, få andre til å hjelpe deg. I mange hytteområder er det folk som tar på seg snøryddeoppdrag. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.