Mat fra bunnen og egendyrkede grønnsaker: Dette er mattrendene i 2023

oppskrifter mat

Kulinarisk ansvarlig i HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, ser fremover i det nye året og spår matrender og spisevaner for 2023. 

Nå som vi har gått inn i 2023, ventes mange nye, spennende matvaner og mattrender. Kulinarisk ansvarlig i HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, deler sine tanker om mattrendene for året vi er inne i. 

– Det er alltid like spennende å spå trender for et nytt år, og forventninger til hvilke matvarer vi kommer til å se mye av. Matåret vi går inn i påvirkes av usikre tider, noe som får oss til å være ekstra kreative. Vi kommer til å lage mer mat fra bunnen av og bruke det vi har liggende hjemme, oppdage dyrkning, eller tenke over strømforbruket på kjøkkenet. Det blir også veldig spennende å se de nye kostholdsrådene og se hvordan det påvirker matvanene våre fremover, sier Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan. 

Nannas trendspådommer innen mat og matvarer i 2023

Oppsummert kommer 2023 til å preges av kreativitet, nye smaker og ulike måter å lage mat på. Oppdaterte kostholdsråd og uforutsigbare tider vil påvirke hva vi legger på tallerkenen.

1) Bærekraft i fokus

Helsedirektoratet beskriver at bærekraft vil integreres i den nye utgaven av de nordiske ernæringsanbefalingene som skal foreligge i juni 2023. Anbefalingene oppdateres for første gang på 10 år, og vil denne gangen ta større hensyn til bærekraft og miljø, noe som trolig også vil gjenspeiles i de nye kostholdsrådene*. At bærekraft og miljø får større plass i kostholdsrådene vil trolig påvirke hva nordmenn velger å spise de neste årene. 

2) Bistro

Det har dukket opp stadig flere bistroer i Norge og en av årsakene er kanskje kvaliteten på maten og at den nytes med lave skuldre. I 2023 vil det være trendy å utnytte råvarene best mulig, og derfor vil fransk bistro også være å finne på nordmenns menyer hjemme i år. Fransk bistro handler nemlig om å lage enkle og gode retter, noe som passer den usikre tiden vi er inne i. 

3) Swicy og Swalty 

2023 blir et år med smakskombinasjoner. Spesielt to smakskombinasjoner kommer til å være ekstra populært. Swicy – en blanding av søtt og sterkt. I tillegg til Swalty – en miks av søtt og salt. Flere alternativer av den swicy smakstilsetningen finnes blant annet i det koreanske kjøkkenet, for eksempel retten Crispy Korean fried chicken. Asiatiske smaker har lenge vært populært blant nordmenn, og nysgjerrigheten på det koreanske kjøkkenet kommer nok til å øke.  

4) Egendyrkede grønnsaker 

Samtidig som matvareprisene øker, har også interessen for å dyrke mat selv vokst. Å dyrke mat fra bunnen av gir et dypere forhold til maten vi spiser; å plante et frø som senere vokser og havner på tallerkenen er givende. Dessuten blir flere og flere oppmerksomme på at det ikke kreves en stor hage for å dyrke krydder og grønnsaker. Balkonger og vinduskarmer kan i 2023 bli en ny kilde til egenprodusert mat.  

5) Middager med lavt strømforbruk

Skyhøye strømpriser har tvunget nordmenn til å ta stilling til eget strømforbruk. Det forventes at vi blir mer bevisste på hvordan vi bruker strøm, også på kjøkkenet. Eksempler på små tiltak som kan bidra til å redusere strømforbruket på kjøkkenet er å slå av stekeovnen for å bruke ettervarme, koke vann med lokket på, tilberede middager for flere dager av gangen, bruke en vannkoker i stedet for å bruke stekeovn, eller å la maten avkjøles før den settes inn i kjøleskap eller fryser. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.