Mange overvurderer skiferdighetene i vinterferien

slalom gutt barn

Hvert år avbryter mange nordmenn skiferien på grunn av beinbrudd. – Velg rett farge på nedfarten, og unngå “knokkelekspressen” hjem, sier skadeforebygger.

I en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind, svarer 14 prosent, tilsvarende nær 600 000 nordmenn, at de skal til utlandet denne vinterferien. Mange benytter anledningen til å dra på skiferie.

– Det viktigste for deg som skal på skiferie er å ikke overvurdere egne ferdigheter. Er det lenge siden du var i skibakken, kan det være at skiferdighetene ikke er like gode som før, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Hvert år er det flere nordmenn som får en brå avslutning på skiferien grunnet beinbrudd.

– Mange med beinbrudd blir gjerne fraktet hjem til Norge sammen med andre i lik situasjon. Oppsamlingen gjør at vi bare kaller det «knokkelekspressen», smiler Hofstad-Nielsen.

Ifølge assistanseselskapet til Fremtind, SOS International, er det i Østerrike flest nordmenn skader seg på skiferie. Kneskader var største skadeårsak blant de nordiske reisende i fjor, etterfulgt av skulderskader og skader på albuer og håndledd.

Noen sa opp reiseforsikringen under pandemien fordi det ikke var mulig å reise utenlands. Andre har ikke gyldig reiseforsikring lenger. Det kan koste deg dyrt.

– Reiser du uten gyldig reiseforsikring tar du en stor risiko. Blir du syk eller skadet, kan det få store økonomiske konsekvenser. Selv et ankelbrudd kan fort koste deg 100 000 kroner. Sjekk også om skisport og hjemtransport er dekket på forsikringen din hvis du skal på skiferie, råder skadeforebyggeren.

Thereses råd til de som skal på skiferie i utlandet:

  • Bruk hjelm!
  • Sjekk innstillingene på skibindingene dine hvis det er lenge siden du har brukt utstyret ditt. 
  • Om det er lenge siden du var i skibakken, kan det være at skiferdighetene ikke er like gode som før. Velg rett farge på nedfarten, og unngå knokkelekspressen hjem.
  • Blir det vel fuktig på afterski i bakken, så bør du ta stolheisen ned.
  • Ta det pent og husk at du som kommer bakfra er ansvarlig for at du ikke kjører på de foran i løypa.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.