Mange frykter brann i romjulen

stearinlys

Julen er høytid for hygge og glede, men årets siste dager markerer også høysesong for branner i Norge. I følge en fersk undersøkelse gjennomført av MBrain for Sector Alarm oppgir hele 23 % at de er redd for brann i julen.

Dessverre er brannstatistikken for 2018 dyster lesing, og det med årets mest brannfarlige uke igjen – romjulen og nyttårshelgen.

1 av 4 er forsiktige med levende lys
Hele desember, og spesielt siste helg, har vært hektisk på Alarmstasjonen hos Sector Alarm. Alarmstasjonen har mottatt nesten 10 prosent flere brannsignaler enn tilsvarende helg i fjor og langt flere enn en normalhelg.

Dette skyldes blant annet brannfarlige juledekorasjoner, bruk av stearinlys, mer matlaging og ikke minst stress. Allikevel er det bare 1 av 4 som oppgir i undersøkelsen at de er ekstra forsiktige med levende lys i julen og hele 50 prosent oppgir at de ikke tar spesielle forholdsregler for å øke brannsikkerheten i julen.

Sector Alarm ønsker å minne om at alle bør være ekstra oppmerksomme på brannfaren i romjulen.

Sju av ti har aldri gjennomført brannøvelse
Tall fra undersøkelsen gjennomført av MBrain for Sector Alarm viser at svært få nordmenn gjennomfører brannøvelse i hjemmet. Kun en av ti har gjennomført brannøvelse siste år og sju av ti sier de aldri har gjennomført brannøvelse hjemme.

Når en brann oppstår er det røyken som er farlig. Røyken stiger og sprer seg raskt. En brannøvelse er derfor et godt brannsikringstiltak. I en stresset situasjon er det viktig å vite hva man skal gjøre og hvordan. Ikke minst kan barn bli redde og gjemme seg under sengen eller i et skap når røykvarsleren uler. Det er derfor viktig at de føler seg trygge og vet hva de skal gjøre. Ved å lage egen handlingsplan og rømningsplan for familien og avholde øvelser minst to ganger i året, står man mye bedre rustet til å takle en krisesituasjon.

– Vi har laget en varm film om å holde hodet kaldt. Vårt mål er å bidra til økt brannsikkerhet i Norge. Dette vil vi gjøre gjennom å opplyse om brannsikkerhet og oppmuntre familier til å gjennomføre brannøvelser, sier Kommunikasjonssjef i Sector Alarm Sissel Eckblad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.