Lofoten Pianofestival 2022 satser på unge strykekvartetter

klassisk musikk

I forbindelse med Lofoten Pianofestival 2022 introduserer arrangørene sitt eget kvartettseminar for unge strykekvartetter. Seminaret gjennomføres i Henningsvær, men kvartettene får også sine egne konserter under festivalen.

Kvartettseminaret ble først planlagt for festivalen i 2020 som ble avlyst. Likevel har arrangørene vært fast bestemt på å gjøre alvor av satsningen. Det første kvartettseminaret ledes av den norske cellisten Bjørg Lewis som lenge har vært en motor i det norske kvartettmiljøet.

– Bjørg er godt kjent som en del av strykekvartetten Vertavo. Ved siden av å undervise på Norges Musikkhøyskole er hun også en mentor og motor for det norske kvartettmiljøet. Hun har derfor også god oversikt over unge strykekvartetter både innenfor og utenfor Norge. Vi har derfor klart å finne kvartetter med riktig profil til seminaret, sier Kirkesæther.

Strykekvartettene som kommer til seminaret i Lofoten er alle i ung alder, men allerede i full fart inn i robuste karrierer. Seminaret har som formål å både utvikle musikerne, men også hjelpe kvartettene videre. Miljøet i Henningsvær er å se på som en perfekt plattform for både kompetanse og nettverk.

– Bjørg kommer til å ha daglige klasser med kvartettene hvor de får profesjonell oppfølging. I tillegg blir kvartettene en del av miljøet under festivalen. Vi spiser, reiser, og spiller sammen en hel uke. For kvartettene er dette også en genuin mulighet å få vise seg frem, knytte kontakter, og ikke minst utvikle seg på, sier Kirkesæther.

Selv om festivalen i Lofoten alltid har hatt strykekvartetter sentralt i programmet er kvartettformen stadig mer å høre. Den utfordrer publikum, utøvere og komponister på en helt annen måte enn mye annen musikk.

– Strykekvartetten representerer den ypperste måten å fremstille musikk i samspill på. I en god kvartett er alle musikerne på solistnivå, samtidig som de aldri kan fremstå som solister. De frembringer musklene til et orkester samtidig som de har lettheten til en solist. Litt som en sprek Lamborghini, smiler Kirkesæther.

Dette er kanskje også grunnen til at kvartettmusikken ofte står som det største som er skrevet av våre fremste komponister.

Allerede i 2019 ble festivalpublikumet kjent med den unge strykekvartetten Sonoro under 15-årsjubileet til Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Dette var på mange måter starten på det som nå blir en ny integrert satsning under festivalen.

– Programmet vårt består tradisjonelt av artister godt inn i sine internasjonale karrierer. Vi ser derfor frem til å introdusere et konsept hvor unge strykekvartetter får sin egen plass. Ikke bare vil de få pedagogisk oppfølging, men også egne scener i Lofoten, sier en stolt festivalsjef Knut Kirkesæther.

Stadig flere unge søker seg til, eller starter egne kvartetter. Bare i Norge har Oslo Quartet Series bevist at strykekvartetten er i oppsving – og kvaliteten kommer deretter.

– Selv om vi alltid vil trenge gode solister og gode orkestermusikere, dukker kvartettformen stadig oftere opp som et attraktivt alternativ midt mellom. Her er hver utøver solist, samtidig som det stilles høye krav til samspill, forklarer Kirkesæther.

Seminar starter samtidig som festivalen som åpner mandag 11. juli og avsluttes lørdag 16. juli. I tillegg til seminarprogram på dagtid arrangeres det kortere konserter hvor også publikum kan bli godt kjent med dem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.