Line Elvsåshagen er tilbake med ny podkast

nrk

Hva vet vi egentlig om universet? Er vi helt alene her, eller har noen andre allerede besøkt oss? Line Elvsåshagen prøver å finne ut av dette, og mer til, i den nye podkasten «Ukjent: Er det noen der ute?».

«Ukjent: Er det noen der ute?» har premiere i appen NRK Radio mandag 24. oktober. Dette er en dokumentarisk sci-fi- og true-crime-podkast som tar opp store spørsmål knyttet til det som er utenfor vår egen planet. 

Line har fått med seg vitenskapsjournalist Torkild Jemterud på laget. Sammen hiver de seg hodestups ut i en verden der vitenskap og konspirasjonsteorier møtes, og hvor fiksjon møter virkelighet. 

– Podkasten handler om jakten på liv i universet. Finnes det noe mer der ute? Vi lurer på hva som egentlig er sant av det vi hører, og hva som kun er basert på falske nyheter og konspirasjonsteorier, sier Line Elvsåshagen. 

Line har et helt spesielt forhold til akkurat denne tematikken.  

– Jeg har digga universet og sci-fi siden ungdomsårene. Det er som at Line på 12 år har fått drømmejobben. Dette er et tema det er vanskelig å manøvrere i og finne gode svar på, som gjør det ekstra spennende. Jeg har på ekte følt at jeg er med i X-files. 

I 2017 avslørte New York Times at Pentagon (det amerikanske forsvarsdepartementet) hadde hatt et hemmelig UFO-kontor, som analyserte militærets egne UFO-observasjoner.  

Avisen publiserte også en video tatt av amerikanske jagerflypiloter, som viser en UFO. Det førte til et skred av interesse og debatt rundt temaet i USA og verden for øvrig. 

Arbeidet med denne podkasten gjorde derfor at Line og Torkild dro til amerikansk jord.  

– Vi dro til USA for å prøve og forstå hva som skjedde, og hva som blir sagt om jakten på liv i universet blant både forskere, politikere, journalister og vanlige folk. USA har i tillegg noen av de beste universitetene i verden på astrofysikk, forteller Line.

Profilene håper at podkasten kan skape nysgjerrighet rundt temaet, og gi lytterne et bedre grunnlag for å gjøre opp egne meninger. 

I hver av de ni episodene tar Line og Torkild på seg X-files-hatten. De følger spor i alle retninger for å finne ut av hva som er løgn og sannhet ved en konkret hendelse.   

Kjersti Havdal, redaksjonsleder for radio og podkast i NRK, mener det er mange gode grunner til å lage denne podkasten.  

– Det å lære mer om verdensrommet, og muligheten til å møte på intelligent liv andre steder, er godt nok i seg selv. Dette er ikke et område som er overdekket av seriøse medier, sier Havdal. 

Hun håper at podkasten kan bidra til å gi unge lyttere verktøy til å tenke kritisk, i konspirasjonsteorien og falske nyheters tid.  

– Dette gjør vi gjennom å bruke vitenskap og forskning som linse mot verden og alt som finnes utenfor, sier Havdal. Hun skryter av programledernes innsats og iver etter å vite mer. 

– Line og Torkild er NRKs «Mulder og Scully». De er kunnskapsrike journalister som blir gira over alt man kan finne ut av, og på den måten klarer de å engasjere andre også. Å kunne formidle sammensatte, vitenskapelige temaer er ikke for alle, men disse to «nailer» det, forteller hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.