Slik introduserer du baby og hund for hverandre

hund barn

Å få en liten baby er ofte en stor omveltning. Ikke bare for de nye foreldrene, men også for familiens hund. Agria Dyreforsikring kommer her med åtte råd om hvordan det kan bli en god start for baby og hund.

Hunden forstår ikke nødvendigvis hva som foregår når det kommer en baby i hus, med alt av endringer i rutiner, lukter og lyder som det fører med seg. 

1. Ikke bryt hundens vanlige rutine

Hunder er vanedyr og dette er det viktig å ta hensyn til. De fleste hunder har faste rutiner og vaner med eierne sine. For eksempel når og hvor lange turer de går, hvor hunden får lov til å oppholde seg, sovesteder og til hvilke tider den får mat.

Det er viktig å opprettholde så mange av de faste rutinene som mulig, selv om det har kommet en ny baby i familien. Hvis det blir gjort for mye om på rutinene, kan hunden føle seg utrygg og stresset.

–  Det er lurt å tenke gjennom hvordan den nye hverdagen kommer til å se ut i god tid før babyen kommer.  Hvis du tror at hundens rutiner kommer til å bli endret, så sørg for å endre disse rutinene i god tid før babyen kommer til verden, sier veterinær Sara Solheim i Agira Dyreforsikring.

På den måten slipper hunden å forholde seg både til endringer i rutinene samtidig som den må venne seg til at det har kommet en baby i hus som krever oppmerksomhet fra menneskene store deler av døgnet. 

– Pleier hunden for eksempel å sove i sengen din? Da kan det være lurt å venne den til et nytt sovested i god tid før babyen kommer, forteller Solheim.

2. Tren hunden til å bli vant til babylyder

Babyer kan være ganske uforutsigbare når det gjelder lyd. Det ene øyeblikket ler de og i det andre øyeblikket gråter de med høy lyd. 

En fin måte å tilvenne hunden din til dette på er å spille av lydspor med babylyder. Start med å ha volumet lavt og gi gjerne et par godbiter til hunden. Litt etter litt kan du skru volumet opp. Tren gjerne på dette flere ganger daglig over flere uker før babyen kommer.

3. Babygrind

Hvis hunden er vant til å følge med deg rundt i hele huset, kan det være en god idé å trene på å være alene i et rom med en babygrind i døråpningen. 

– Start med korte økter og gi gjerne hunden noe godt å tygge på. Dette kan være til nytte når babyen begynner å krabbe rundt og du vil at hunden skal få slappe av i fred på andre siden av grinden, råder Solheim.

4. Trene på «slipp»

Med nykomlingen blir det også mye babyleker og ting på gulvet. Tren på at hunden skal slippe når du ber om det, i bytte mot en godbit eller leke. Slik kan du unngå konflikter og farlige situasjoner hvis hunden finner noe den ikke skal spise på.

5. Venne seg til nye lukter

Det kan være lurt å sette frem babyutstyr i god tid før babyen kommer, slik at hunden kan lukte på de nye tingene. Det kan også være lurt at noen som har besøkt babyen på sykehuset tar med noe hjem til hunden som har babyens lukt på. Hunden vil da bli litt kjent med lukten på forhånd.

6. Å gå tur med vogn og hund

Hva er denne rullende klossen som triller over potene mine? Det er uvant for hunden å skulle dele veien med barnevogn. Gå derfor gjerne korte tilvenningsturer med tom barnevogn og masse godbiter. 

– Hvis du har venner eller familie med barn i barnevogn, er det en ypperlig anledning til å trene på å gå ved siden av vognen. Da kan du ha fullt fokus på at det blir en hyggelig opplevelse for hunden, mens noen andre triller vognen ved siden av, tipser Solheim.

7. Kvalitetstid

Hunder kan føle seg tilsidesatt dersom alt fokus plutselig flyttes fra hunden til babyen. Sett derfor av litt kvalitetstid til bare deg eller partneren din og hunden hver dag. 

Det kan også være lurt å få hjelp av familie og venner helt i starten slik at hunden får nok turer og aktivisering. 

8. Ta kontakt med en profesjonell hundetrener ved problemer

Hvis treningen ikke går så raskt som du hadde regnet med eller hvis hunden virker utilpass og stresset, ta kontakt med en profesjonell hundetrener som kan hjelpe deg og hunden din. 

Til lykke med familieforøkelsen og god tilvenningsperiode!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.