Lav høstsol og skitten frontrute er en farlig kombinasjon

naf

Sola går lavt nå om høsten, og er frontruten din skitten ser du dårligere enn du bør. – Du oppdager ikke hvor skitten frontruten er før sola skinner rett inn. Ta en grundig vask på innsiden før du drar på høstferie, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Innsiden av frontruten er skitnere enn du tror. Årsaken er at luften fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. I løpet av et år legger det seg et tynt grått belegg på innsiden.

Les også:  LESERINNLEGG: Når motorsykkelen kommer ut av garasjen

– Vi vasker frontruta utvendig hver gang vi vasker bilen, men innsiden er det fort gjort å glemme, mener Sødal. – Det beste er selvsagt å ta innsiden også hver gang man vasker bilen, fortsetter han.

Et godt råd er å vaske innsiden av frontruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget. Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med. Husk å tørke av med en tørr fille slik at det ikke blir skjolder og vaskestriper.

Les også:  LESERINNLEGG: EU forkaster Oslo-avtalene og fredsprosessen

– Salmiakkvann er det beste. Det holder med litt salmiakk i vannet, rådgir Nils Sødal. – Du trenger ikke dyre spesialprodukter. Her er ofte det enkle det beste, fortsetter han.

Det er ikke alltid at ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil. Frontruten er også en slitedel på bilen. Den burde sjekkes hver 80 000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje. 

Les også:  LESERINNLEGG: Formålet med jødehatet

Pfeiffer-laboratoriet har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. I mørket forsterkes denne effekten.

– Er frontruta veldig slitt, er det en god idé å bytte den ut, avslutter Nils Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.