ANNONSE: Rotter og mus trekker inn om høsten, hva er forskjellene?

Foruten at rotter og mus ser forskjellige ut, er det en del andre forskjeller mellom dem. Forsøkene dine på å bli kvitt rotter vil være mest vellykkede når du forstår hvert av disse skadedyrene fullt ut. Å vite ting som deres oppførsel, matpreferanser og habitater vil hjelpe deg med å bekjempe dem. Det som fungerer for å kontrollere mus, vil ikke nødvendigvis fungere for å kontrollere rotter.

De vanligste skadedyrene i Norge er husmusen, skogmus og rotter. Små musefeller som fungerer for mus, vil ikke fungere for mye større rotter. Rottefeller satt midt på gulvet vil ikke ha noen mulighet til å fange rotter, siden disse beveger seg mest langs vegger.

Viktige forskjeller mellom rotter og mus

En av de viktigste forskjellene i atferd mellom mus og rotter er at mus er nysgjerrige og rotter er forsiktige.

Forsiktige rotter: Rotter er veldig forsiktige og vil velge å unngå nye ting på veien til de har rukket å venne seg til at de er der. På grunn av dette bør du plassere feller som ikke er ladet i rottens vei før du spenner opp rottefeller der.

Nysgjerrige mus: Mus er veldig nysgjerrige og vil undersøke alt nytt. Så du må gjøre det motsatte for dem: Sett fellen med en gang der de ferdes. Faktisk hvis du ikke fanger en mus de første dagene, er fellen sannsynligvis på feil sted og bør flyttes.

Dette er forskjellene

Selv om det kan være vanskelig å se forskjell på en ung rotte og en voksen mus, er alltid rotta større enn musa.

Brunrotta har en kroppslengde på 18-25 centimeter, og en hale som er 15-21 centimeter lang.

Mus er 6-10 centimeter lang, og halen er omtrent like lang som kroppen.

Avføringen til rotta er rektangulær, 12-25 millimeter lang, gjerne butt i den ene enden, og vanligvis skinnende svart. Ekskrementene fra mus er 3-6 millimeter lange, sylinderformede og spisse i endene.

Mus habitat og avl

Mus foretrekker å spise korn og planter, men de lever av nesten alt. En mus vil bygge redet sitt i et skjult område nær en matkilde. Den vil bruke omtrent hvilket som helst mykt materiale eller finstrimlet papir for å bygge reiret.

På ett år kan en hunnmus avle opp til åtte kull på fem til seks babyer, og disse avkommet kan begynne å formere seg på så lite som seks uker. Mus lever vanligvis i omtrent 12-18 måneder.

Musebevegelse

Mus kan stå opp på bakbena når de støttes av halen. De gjør dette for å spise, slåss eller finne ut hvor de er. Mus er utmerkede hoppere, svømmere og klatrere. De kan til og med klatre opp grove, vertikale flater. De kan hoppe 30cm høyt og løpe langs ledninger, kabler og tau. Mus er raske løpere. Beveger seg på alle fire bena, holder de halen rett opp for balanse. Men hvis de blir redde, vil de bare løpe rett ut.

Mus er nattaktive og mest aktive fra skumring til daggry. De liker ikke sterkt lys, men vil noen ganger komme ut i løpet av dagen på jakt etter mat eller hvis reiret deres er forstyrret. En mus kan komme gjennom små hull og sprekker fra 6mm.

Mus fakta

Mus er redde for rotter, fordi rotter vil drepe og spise mus. Rottelukt kan virke sterkt avskrekkende for mus og påvirke deres oppførsel.

Mus er fargeblinde, men deres andre sanser – hørsel, lukt, smak og berøring – er veldig gode.

Mus kan bli funnet innendørs og utendørs, inkludert byer og landlige områder.

Tegn på tilstedeværelse av mus inkluderer avføring, gnagemerker og spor.

Rottehabitater og avl

Rotter vil spise nesten hva som helst, men de foretrekker ferskt korn og kjøtt. Rotter trenger 15 – 30ml vann hver dag. I motsetning til mus, som sjelden graver seg ned, vil rotter grave under bygninger, langs gjerder og under planter og rusk. Rotter lever for det meste i huler, men kan også finne bosted inne i boliger.

Per år kan en norgeshunnrotte få syv kull på opptil 12 unger. Disse rottene kan begynne å avle når de er tre måneder gamle. Rotter yngler først og fremst om våren. Rotter lever sjeldent over 13 måneder i naturen, men på grunn av rask kjønnsmodenhet og raske svangerskap, kan et rottepar utvikle en famille på opptil 800 individer i løpet av sin levetid.

Rotteadferd

Rotter kan gå inn i en bygning gjennom en sprekk så liten som 12mm. De er dyktige svømmere, så rotter vil leve i kloakk og kan gå inn i bygninger gjennom ødelagte avløp eller toaletter. En rotte vil klatre for å komme til maten, vannet eller ly. Rotter følger faste rutiner og stier hver dag. Hvis nye objekter settes i veien, vil den gjøre alt den kan for å unngå det. Rotter holder seg vanligvis innenfor 20 – 30 meter fra reiret eller hulen.

Rotte fakta

Tegn på en rottes tilstedeværelse er avføring, gnagemerker, spor, stier og huler.

I likhet med mus er rotter nattaktive og har svært dårlig syn, men har veldig sterke luktesanser, smakssanser og hørsel.

Sammenlignet med mus er rotter mye større, har grovere pels og har proporsjonalt større hoder og føtter.

Norske rotter har en tendens til å bo i de nedre etasjene av bygninger, slik at kjellere og de lavere etasjene i bygg er mest utsatt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten