Kraftig økning i lyn-erstatninger – Nå braker det løs igjen

lyn

Erstatninger etter lynskader har økt med over 100 prosent de siste ti årene sammenlignet med tiårs-perioden før. Store mengder fintfølende elektronikk må ta hovedskylda.

– I tillegg kan klimaendringene spille inn. Våtere og varmere vær fører til mere lyn, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Det lyner også på vinteren, pr. mars var det 290 lynskader.

Gjensidige har gjort en analyse av bransjetall, og tendensen er tydelig. Antall lynskader har økt med 30 prosent fra den ene tiårsperioden til den andre (1999-2008 og 2009-2018).

– Det lyner mer, og når det først skjer en skade så blir omfanget betydelig på grunn av den fintfølende elektronikken, sier han. 

De siste ti årene er det erstattet 2 milliarder kroner som følge av lynnedslag. 70 prosent av skadene skjer i sommermånedene juni, juli og august. 

I verste fall kan lynet starte boligbranner, men hardest går det som regel utover elektrisk utstyr som er koblet til el-nettet. Kjøleskap, routere, PC, frysere, TV og stereoanlegg.

– Med denne utviklingen er det desto viktigere at man gjør tiltak. Det er mye en kan gjøre for å unngå at fryseren eller tv’n ryker, sier Rysstad. Han tilføyer at lynskader dekkes av forsikringen.

Fra 2010 ble det påbudt med overspenningsvern i sikringsskap i alle nye boliger, men fortsatt er det veldig mange som mangler dette i sine hjem.

– Overspenningsvern i sikringsskap kan hindre at lynet ødelegger både el-nettet i boligen og det elektriske utstyret som er koblet til, men for den mest fintfølende elektronikken kan det være lurt å investere i et pluggbart finvern i tillegg, sier Rysstad.

Gode råd:

  • Få en el-installatør til å installere overspenningsvern i sikringsskapet
  • Kjøp FG-godkjente pluggvern (finvern) som settes direkte i stikkontakten. Fryser, Tv osv. plugges så i dette vernet. FG står for Forsikringsselskapene godkjenningsnemd
  • Trekk ut stikkontakten. Skal du på ferie eller vet det er fare for tordenvær. Trekk ut stikkontakten på småelektronikk. Husk at lynet også kan gå i signalkabler til TV, telefon og internett.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.