En av de største trendgrønnsakene er kål!

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Om man søker på «cabbage» på Tiktok kommer det 900 millioner visninger. Kål har blitt den nye trendgrønnsaken, og den trender helt klart hos nordmenn- i hvert fall om sommeren.

Norsk nykål er endelig i butikk, og mange av oss kan nesten ikke vente til den kommer på tallerken. Tidligere undersøkelser viser at dette er en sannhet blant den eldste delen av befolkningen, men ikke blant de yngste. Kun 22,7 % av de mellom 15-39 år ser frem til nykålsesongen, mens det er 41,3 % i alderen 40 + som gleder seg (1).  

– Men kanskje snur det og vi ser flere unge kålentusiaster? #Cabbage er uten tvil en av de mest søkte råvarene på TikTok, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen og viser til TikTok som oppslagsverk for nye oppskrifter og inspirasjon for de unge. 

Hun forklarer at en av oppskriftene som florerer på tiktok er  kåldumplings eller «cabbagerolls» som det ofte blir kalt.  

– #Cabbage rolls har hele 309 millioner visninger. Her brukes rett og slett kålbladene som dumplingsdeig. Med digg innhold og en spennende saus vil du ikke tro denne smakseksplosjonen disse gir.  Det er ikke rart denne retten trender, sier ernæringsrådgiveren som også påpeker at det er en stor bonus at dumplingsene også blir sunnere på denne måten. 

 – Mange vil nok fortsatt nyte nykålen dampet med litt smør og salt. Det er utrolig enkelt og godt. Noen syns kanskje dette høres kjedelig ut, men da tror jeg ikke de har smakt skikkelig god kål, sier Sagen. 

Hun tror mange rett og slett ikke vet helt hva de kan bruke kål til og forbinder den med typisk husmannskost.  

–  Kål er ikke lenger bare stuinger og et tilbehør som følger med når man spiser fårikål. Kål har rett og slett blitt litt sexy. Det florerer av smakfulle og spennende retter på sosiale medier som er alt annet enn kjedelig, og jeg vil påstå at kålen har fått et nytt godt rykte. Trikset er å vite de ulike måtene å tilberede kål på.  

Hun tipser også om å teste nykålruller. I denne oppskriften er rispapir, som man vanligvis bruker når man lager ferske våruller, byttet ut med nykålblader.  

– Jeg vil påstå at dette gir enda bedre smak enn med rispapir, da vårullene blir enda friskere og sprøere å sette tennene i. Med en god peanøttsaus til er dette den optimale sommerretten, sier Sagen og avslutter; 

– Den enkleste måten å tilberede nykål på er å steke den litt i stekepanna eller på grillen, for så å ha over en digg saus.  Hva med å prøve nykål med ponzusaus f.eks? 

Også kokkene gleder seg over nykålsesongen. I Nordic Green Chef i helgen spilte nykål hovedrollen sammen med hvit asparges. Vinnerlaget med Nils Flatmark i spissen elsker sesongen vi nå går inn i, og norske grønnsaker er det de brenner aller mest for i sitt yrke. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.