Grilling på Sørafrikansk vis

mat kjøtt

For mange er grilling sommer i et nøtteskall. Kjøtt og grønnsaker tilberedt på rist over høy varme i sommersolen er noe man aldri blir lei av. Grilling finnes i ulike versjoner over hele kloden, alle med sine egne skikker og tradisjoner.

Hvorfor ikke prøve grilling på sørafrikansk vis neste gang du byr gjester over på en grillfest? Ikke bare er det en morsom mulighet til å prøve noe nytt, kanskje finner du også ut at braai trumfer gassgrillen når venner og familie bes over på festligheter.

Kunsten å braai
Ordet braai er afrikaans for «grill» og er en sosial skikk i Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe og Zambia. Grillmetoden stammer fra afrikanderne – en sørafrikansk etnisk gruppe som er etterkommerne av hovedsakelig nederlandske immigranter, men også tyske, franske og skandinaviske. Tre har alltid vært det mest brukte brennstoffet i en braai, men bruken av kull har økt noe i moderne tid på grunn av bekvemmelighet.

Braai kan ved første øyenkast se ut som en grill, men det som skiller de to fra hverandre er at det er svært uvanlig for en braai å bruke gass i stedet for en åpen flamme. I tillegg er det knyttet svært spesifikke tradisjoner og sosiale normer rundt grillmetoden – noe det ikke er så mye av når det kommer til grilling på gassgrill i hagen.

En uformell sosial begivenhet
Alle skal involveres når en braai finner sted – her er det ikke verten som har ansvaret ene og alene. Gjestene tar med seg ønsket kjøtt å grille, og tilbehøret blir ofte tilberedt i fellesskap når braaien fyres opp. Sammenlignet med en gassgrill tar hele grillprosessen veldig lang tid – og det er hele poenget. Det tar tid før veden har nådd riktig temperatur, det tar tid å lage tilbehør, det tar tid å nyte maten og til slutt tar man seg god tid rundt braaien etter at maten er fortært. Fordi grillingen foregår over åpen flamme, blir braaien et naturlig samlingspunkt for gjestene under alle de ulike stadiene av kvelden. Her tilbringer man tiden og forteller hverandre røverhistorier til langt på natt.

Samtidig er det tradisjonelt kun én person som har ansvaret som braaier – noe som enkelt forsvares med uttrykket «jo flere kokker, jo mer søl». Den ansvarlige setter i gang bålet, passer på at flammen og den forkullede veden når riktig temperatur og griller alt som skal grilles.

God drikke før og etter maten er viktig
En braai handler ikke bare om å nyte god mat med venner og familie, drikke er nemlig like viktig. Vi snakker ikke om det man drikker til maten, men hva man skal drikke når man tilbereder det man skal spise, og selvfølgelig også når maten er fortært. Her skal det være nok til alle, og det skal vare helt frem til man bestemmer seg for å gå hver til sitt.

Fordi festen tilbringes rundt en åpen flamme kan det fort bli varmt, og da gjelder det å ha en ordentlig tørsteslukker lett tilgjengelig. Savanna Dry Premium Cider ble lansert på det sørafrikanske markedet i 1996, og er i dag Sør-Afrikas største eksportcider. Den har en fruktig duft med friske toner av eple, og en lett touch av – tro det eller ei – godteri. Ta det med ro, den har fortsatt en behagelig syrlighet man forbinder med drikker gjort på eple, og er ypperlig i kombinasjon med braai.

Etter all maten er borte, er kvelden langt ifra ferdig – braaien holdes liv i så lenge det er festdeltagere. Da kommer Amarula Shake som bestilt. Amarula har siden den ble lansert blitt Sør-Afrikas bestselgende kremlikør. Det er en forfriskende likør laget på bær fra Marulatreet, og har en smak av eksotisk frukt, sitrus og vanilje. Amarula Shake passer perfekt på en braai, og gir en utsøkt avslutning på en fantastisk kveld! Den er svært enkel å lage og man kan lett skalere den i forhold til antall gjester på grillfesten; 2 deler Amarula og kokosvann og 1 del kokoskrem + honning og vanilje.

Oppskrift Amarula Shake:
25 cl Amarula
25 cl kokosvann
12 cl kokoskrem (skal helst være krem, får du ikke tak i det kan kokosmelk benyttes)
1 ss honning
1 stk vaniljestang (Kan eventuelt erstattes med vaniljesukker)
Isbiter – nok til at du får «slush» konsistens på drinken
Revet mørk sjokolade og mynteblader til garnityr

Ha alle ingrediensene inklusive isbiter i en blender og miks til den får en glatt slushaktig konsistens. Det skal ikke være større biter av is i den. Hell den så umiddelbart over i passende glass. Bruk en kokosnøtt å servere i for et ekstra autentisk og elegant resultat. Topp den så med revet sjokolade og mynteblader, og server med et sugerør av papp. Server umiddelbart!

Velg mørt og godt krydret kjøtt
Det finnes ingen regler for hva man kan grille på en braai, men krydder er en avgjørende ingrediens. Dropp ferdigkjøpte marinader til fordel for hjemmelagde og pass på at kjøttet du velger ut er mørt, gjerne også økologisk. Pass også på å velge tilbehør med spennende smaker som ber smaksløkene opp til dans. Surt, søtt, salt og sterkt – alt skal med!

Husk å variere varmen på braaien i forhold til hva du griller. Tykke steker og pølser lignende afrikaans boerewors trenger høy varme, mens fisk og andre delikate matretter kun trenger indirekte varme.

Hva du drikker til maten vil komme an på hva du velger å spise, og selvfølgelig egne preferanser. Her er det ingen regler, men vin er vanligvis det sørafrikanerne selv velger som drikke når det arrangeres braai i hjemlandet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.