Forbrukslån har de siste årene blitt mer og mer vanlig. I 2019 sørget også myndighetene for å gjøre det tryggere for deg som låntager. Det er både fordeler og ulemper ved å ta opp et forbrukslån. Her får du noen gode råd, slik at du kan ta beslutninger som hjelper deg.
Lån til de små tingene som teller
Forbrukslån tas opp i sammenhenger der man kanskje måtte bruke litt mer penger på oppussingsprosjektet enn man trodde. Noen vil også reise ut på sitt livs drømmereise og klarer ikke dette uten å ta opp et lite lån. For andre kan det dreie seg om at det oppstår en vanskelig økonomisk situasjon der og da. Uansett årsak: det er de små tingene som ofte teller når folk søker om forbrukslån.
Det kan være lurt å ha hodet med seg når du søker. Sørg for å legge en god plan. Forbrukslån har tidligere hatt et frynsete rykte på seg som «useriøst». Det kan være dette hvis det å ta opp lånet ikke inngår i en god plan, og dersom det gjentas for ofte. Er det derimot et valg som tas basert på en god tilbakebetalingsplan, trenger det ikke nødvendigvis være et useriøst valg. Sørg for at du ikke havner i en situasjon der du ikke kan gjøre opp for deg.
Forbrukslån koster mer – hvorfor?
Årsaken til at forbrukslån koster mer enn for eksempel boliglån er at dette er et såkalt lån uten sikkerhet. Dette innbærer at banken eller en annen låneinstitusjon ikke kan ta pant i noe når lånet innfris. Bankenes høye rentekostnader fastsettes med bakgrunn i at ikke alle klarer å tilbakebetale lånet som er tatt. De fleste opererer med en risiko på at ca 5-10% av alle inngåtte forbrukslån ikke blir tilbakebetalt. De høye rentekostnadene skal derfor dekke dette eventuelle tapet.
Videre medfører også lånet en rekke månedlige gebyrer. Det vil også kreves et etableringsgebyr ved innfrielse av forbrukslån. Sett deg godt inn i vilkårene og gjør kloke valg basert på dette. I en digital virkelighet der man kan søke lån ved et tastetrykk på såkalte sammenligningssider som Forbrukslån.no er det lett å ta for raske valg. Sørg for å innhente nok informasjon til å ta et klokt valg du ikke angrer på i ettertid.
Tips: Se etter forbrukslån med laveste renter.
Sørg for å ha orden på privatøkonomien
Det finnes et mylder av tilbydere når det gjelder søknad om lån. Noen av dem er useriøse, men de aller fleste er seriøse. Vær varsom dersom du blir servert et budskap av type «lån på minuttet» eller lignende. Så enkelt er det ikke. Vi lever likevel i en tid der den digitale virkelighet gir oss relativt raske svar. Både det å fylle ut søknadsskjema fra søkers side, og kredittvurdering fra utlåners side, går relativt raskt.
Det er likevel ikke så enkelt at du bare kan taste inn en søknad, og så får du penger på konto. Alle søkere må kredittvurderes i henhold til de krav som gjelder vedrørende betalingsevne. Bankenes krav baserer seg ofte på de kravene som er gitt av myndighetene for at forbrukeren skal ha en trygg økonomisk situasjon. Dersom du har problemer i privatøkonomien, og har pådratt deg betalingsanmerkninger og inkassovarsler, er sjansen for å få innvilget lån liten. Sørg derfor for å holde god oversikt over din privatøkonomi og opprett gjerne en plan for både hverdagsøkonomi, sparing og tilbakebetaling av lån. På denne måten kan du komme godt ut i en søknadsprosess.
Samle smålån ved hjelp av refinansiering
En risiko ved å ta opp forbrukslån er at man havner i en situasjon med mange smålån og kreditter. Fristelsen er stor når muligheten byr seg og det kan være lett å ta raske beslutninger man angrer på i ettertid. Det viktigste er selvsagt å være føre-var. Søker du et forbrukslån nå bør du være oppmerksom på at dette ikke skal gjøres igjen dersom første og beste mulighet melder seg. Å ha flere smålån kan på sikt bli svært dyrt, da alle lånene har sine individuelle rentesatser.
Dersom du allerede har havnet i denne situasjonen er det et godt tips å refinansiere smålån i et større lån. Sørg også for at dette vil være en engangssituasjon og at du fremover legger gode planer hver gang du tar opp forbrukslån.
Forbrukslån – Av og til er greit
Forbrukslån er et gode som sammenlignet med mye annet godt i livet kan gjøre stor skade dersom man ikke har kontroll. Drikker man for mye alkohol, spiser for mye sukker eller kjører for fort på veien havner man i vanskelige situasjoner i livet. Det er likevel ingen fare å kose seg litt innimellom og forholde seg til fartsgrensene når man kjører. Det samme kan du si om forbrukslån. Gjøres dette på riktig måte, kan det være en klok og nødvendig beslutning. Det lille lånet som sørger for å gjøre livet ditt litt bedre der og da og som ikke gjentas for ofte.