Feirer 17. mai med å vise frem de originale flaggutkastene

stortinget

På grunnlovsdagen for 200 år siden sendte Stortinget et brev til regjeringen med beslutningen om det nye norske flagget. I dag viser Stortinget frem originalutkastene til flagg som ble vurdert da Norge skulle få eget flagg.

– Flaggjubileet gir oss en flott ramme rundt en annerledes feiring, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. 

Til sammen 18 flaggutkast ble vurdert da Stortinget skulle behandle hva som skulle bli Norges nye flagg. I første omgang var det et handelsflagg det var snakk om. Først i 1898 ble det røde, hvite og blå flagget det offisielle sivile norske flagget, og først i 1905 ble det også det offisielle militære flagget.

Utkastene blir for anledningen utstilt i Eidsvollsgalleriet i Stortinget og vist frem i Stortingets kanaler. 

– Flagget er, sammen med Grunnloven som vi feirer hver 17. mai, våre viktigste samlende symboler. De uttrykker fellesskap, frihet og folkestyre, og i dag håper jeg mange vil vifte ekstra med flagget og reflektere over verdiene som vi både feirer og som vi har et stort ansvar for å ta vare på, sier Trøen. 

Trøen skal, tradisjonen tro, legge ned kranser ved Nasjonalmonumentet og Kong Haakon VII-statuen om morgenen 17. mai, og blomster ved Christian Frederik-statuen på Eidsvolls plass. 

Også i år er barnetoget avlyst, dermed blir det ingen hilsing fra balkongen til alle elevene i Oslo-skolen for stortingspresidenten.

I stedet er to elever ved Ruseløkka skole, som skulle gått først i toget, invitert til Stortinget for å delta i markeringen av flagget 200 år.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.