ANNONSE: Bensinkort – kredittkort med drivstoffrabatt, lønner det seg?

Annonse:

Det er flere populære kredittkort på markedet som lokker med at de gir deg rabatt når du handler på bensinstasjonene. Forutsetningen er at du betaler med det aktuelle kortet. Rabattene per liter er ikke nødvendigvis så store, men for de som kjører ofte og langt vil det likevel kunne utgjøre en del penger. Hvor smart det er å bruke et slikt kredittkort kommer imidlertid an på mange forhold.

Slik virker drivstoffrabatten

Det er blitt ganske vanlig at du får unike rabatter inkludert i et kredittkort. Prisavslaget kan være på for eksempel reiser, hotell, dagligvarer og i kjedebutikker, eller som i mange tilfeller avslag når du handler i flere hundre nettbutikker. Et fåtall av disse kortene gir også rabatt på bensin og diesel, eller hva nå enn ellers du måtte handle på bensinstasjonen.

Her kan vi skille mellom to kategorier.

  • Kort som gir rabatt hos alle bensinkjeder – som regel et ganske lavt prisavslag.
  • Kort som gir rabatt hos en spesifikk bensinkjede – som regel større prisavslag.

Kredittkortinfo.no/bensinkort kan du sammenligne kort med rabatt på drivstoff.

Låneeksempel: Eff.rente 17,1 %, 15.000,- o/12 mnd, kostnad: 1.323, Totalt: 16.323

Forskjell på fast rabatt og Cashback

Det er også forskjell på hvordan fordelene med kredittkortet virker rent praktisk og pengemessig. Det som kalles Cashback betyr at du får tilbake en viss prosent av den summen du betalte da du brukte kortet. Dette gjøres opp månedlig eller kvartalsvis. Disse pengene vil i så tilfelle komme fra kredittselskapets markedsbudsjett, og summen du kan få tilbakebetalt har en beløpsgrense. Typiske grenser er 200 til 500 kroner per måned, samt 2000 til 5000 per år.

Dette i motsetning til faste rabatter, som ofte gis helt uavhengig av sum. Du får for eksempel 34 per liter i rabatt med 365 MasterCard når du fyller tanken på en Esso-stasjon, uansett om du fyller 10 eller 1000 liter per måned. Disse pengene kommer da fra selve bensinkjeden, og avslaget kommer direkte når du betaler for drivstoffet. 

Hva betyr dette i rene penger?

Det nevnte 365 MasterCard er blant kredittkortene som potensielt kan gi best prisavslag. I så fall må kortet brukes på en Esso-stasjon, og du får da både Cashback og fast rabatt på til sammen 92 øre per liter. Hvis vi antar at du aldri fyller tanken så mye at du går ut over beløpsgrensen for Cashback, vil du spare cirka 5% til 7% på tankingen. Det forutsetter at prisen på bensin og diesel ligger rundt 16 kroner per liter. Bruker du 100 liter i måneden sparer du da omtrent 100 kroner.

De fleste kortene gir imidlertid de samme fordelene på alt det andre du eventuelt betaler for på bensinstasjonen, fra pølser i brød til bilvask, så sparepotensialet blir noe høyere for de fleste.

Prisvariasjonen er viktigere

Konkurransen mellom både kjedene og hver enkelt bensinstasjon er såpass skjerpet at det kan være regelrett uøkonomisk å bare se på hvilken rabatt du eventuelt får. Forskjellen på pris per liter på diesel og bensin kan i enkelte områder og periode variere med 5-6 kroner, alt ettersom hvor du fyller og hvilken ukedag det er snakk om.

Således er det klokere å heller sjekke prisene på de bensinstasjonene som er i ditt område, enn å kjøre innom den kjeden du vet du får rabatt hos. Har du flaks får du i pose og sekk, nemlig rabatt på den stasjonen som også viste seg å være billigst i utgangspunktet.

Rabatten er lite verdt dersom du må betale renter

Alle rabattene og andre pengemessige fordeler med kredittkort taper fort verdi hvis det påløper renter på kredittkjøpene dine. Rentene er forholdsvis høye, og ligger gjerne fra 20% og oppover. Deler du opp betalingen vil det ikke gå lang tid før du egentlig tapte penger på å betale med kredittkortet.

Rabattene får sin verdi kun hvis du bruker kortet fornuftig. Det gjør du ved å alltid betale all benyttet kreditt innen forfall på regningen. Da får du full utnyttelse av den rentefrie kreditten, og kjøpene dine koster deg ingenting i renter og gebyr. Husk at såkalt kontantbruk, det vil si uttak, regningsbetaling, overførsler av penger, samt betaling på posten alltid betyr rentekostnader. Rentefritaket gjelder kun når du betaler for varer og tjenester.

Se på totalpakken

Med mindre du kjører veldig mye vil nok ikke bensinrabatt bli spesielt viktig for deg. For de fleste er det mer fornuftig å se på hvilke øvrige fordeler som følger med i de ulike kredittkortene. Reiseforsikring og egenandelsforsikring er bra for de som reiser mye, faste rabatter på nettbutikker for de som handler ofte på nett, rabatt i dagligvarebutikker for store familier, og så videre. Her er forskjellen på fordelsprogrammene i de ulike kortene store, og det lønner seg å velge et kredittkort som står i forhold til ditt eget handlemønster.

Dette i tillegg til hvilke økonomiske betingelser du får. Et kort med lave renter og færrest mulig gebyr er som regel best, og spesielt dersom du samtidig får fordeler og rabatter som du faktisk har behov for.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten