Disse skal dømme Idol 2018

idol

15 år etter at Idol inntok norske tv-skjermer for første gang, går det populære talentshowet inn i sin tiende sesong. Katarina Flatland skal lede Idol gjennom jubileumssesongen, mens juryen består av Tshawe Baqwa fra Madcon og artistmanagerene Silje Larsen Borgan og Gunnar Greve.

TV 2-seerne stiftet første gang bekjentskap med programleder Katarina Flatland (28) i ungdomsprogrammet «Waschera» i 2008/2009. Siden har hun ledet en rekke programmer, og har siden 2015 ledet «Jakten på kjærligheten» på kanalen. Nå gleder hun seg til å ta fatt på nye oppgaver.

– Helt siden Idol startet i 2003 har jeg fulgt hver sesong med iver og engasjement. Jeg har så utrolig mange minnerike opplevelser med Idol! Jeg husker alt fra hvor jeg var da Kurt Nilsen vant World Idol, Aleksander With og daværende kjæreste Vivian Sørmeland sang romantisk duett og Astrid Smeplass sin fantastiske tolkning av «Jolene» i 2013. Da TV 2 spurte meg om å bli programleder trodde jeg knapt det var sant, og det er nok en aldri så liten drøm som går i oppfyllelse, sier Katarina.

– Hvordan vil dette skille seg fra andre programmer du har jobbet med tidligere?

– Jeg er først og fremst veldig glad for all erfaring jeg tar med meg fra «Jakten på kjærligheten», for er det noe jeg har fått god trening i der, er det nettopp å møte mennesker med ekte følelser, i det som kan være en ganske sårbar situasjon. På den annen side er det mye nytt og spennende, jeg har aldri tidligere ledet et så stort direktesendt show, og det å skulle ta på seg en slik jobb alene gjør jeg med den største ydmykhet, sier hun.

Sopte konfetti etter Idol-finalen
Det ikke mange vet er at Katarina faktisk har jobbet med Idol tidligere, da i en helt annen rolle.

– I 2007 var jeg produksjonsassistent på Idol, og var den som sopte opp all konfettien etter at Glenn Lyse hadde vunnet finalen. Jeg husker jeg tenkte hvor vanvittig moro det var å få være en del av Idol-sirkuset, og kan nesten ikke vente med å få bli en del av dette nå igjen, forteller Katarina med et smil.

– Hvorfor bør folk nå gripe sjansen og melde seg på Idol 2018?

– Fordi Idol feirer sesong 10, og det synes jeg vi skal feire med å lage den beste, største og råeste sesongen Norge noen gang har sett! Men da trenger vi deltakere som drømmer om å bli nettopp Norges nye superstjerne. I 2018 er det mange måter å spre musikken sin på, men med Idol får du muligheten til å nå ut til hele det norske folk, og samtidig tilgang til kunnskapen og nettverket til noen av dem som er best på musikk her til lands, sier Katarina, som også kommer med en lovnad til årets deltakere:

På deltakernes lag
– Jeg kan love deltakerne én ting, og det er at jeg utelukkende skal være på deres side, særlig når det kommer til de til tider skumle dommerne. Også håper jeg kan ta med meg erfaringen fra «Jakten på kjærligheten», og dermed kunne være en deltakerne kan dele både glede og skuffelse med, sier hun.

Og de «skumle dommerne» Flatland sikter til er i år Tshawe Baqwa (38), Silje Larsen Borgan (32) og Gunnar Greve (36).

Tshawe Baqwa er kjent som den ene halvparten av rap-duoen Madcon, som har holdt sammen siden 1992, og har hatt stor suksess nasjonalt og internasjonalt etter at de for alvor slo gjennom med singelen «Beggin’» i 2007. Duoen – bestående av Tshawe og makkeren Yosef Wolde-Mariam – slapp nylig et nytt album, «Contakt Vol. 2».

Idol har vært viktig
Tshawe ser frem til å ta fatt på oppgaven som Idol-dommer. Han forteller at han har fulgt med siden starten.

– Hva har Idol betydd for norsk musikkliv gjennom de ni første sesongene?

– Det har gitt oss artister som vi alle er på fornavn med, Kurt, Tone, Jorunn, Alejandro og mange flere. Det har betydd veldig mye for norsk musikk og underholdning. Den yngre garden har fått vise seg, og fått skildre og uttrykke Norges nye ansikt på en måte. Det har vært så viktig det, mener Tshawe.

Artisten gleder seg til å se og ikke minst høre hva landets talenter har å by på.

– Det kommer alltid nye talenter med ny energi og store ambisjoner for fremtiden. En uslepen diamant, det er det vakre ved det hele. Og vi får æren av å være skattejegerne for Norge. Hun eller han vil kjenne det inni seg selv. Hun eller han vil da ikke ha et valg. Hun eller han vet dette er sjansen som må gripes, mener han.

Vet hvordan det føles
Og Idol-dommerjobben kommer Tshawe til å ta svært seriøst.

– Jeg vet jo og hvordan det føltes å drømme stort. Jeg gjør jo fortsatt det selv, egentlig. Men nå er det deres tur, sier han.

Silje Larsen Borgan er i likhet med Tshawe et nytt tilskudd bak Idol-dommerbordet. Silje driver PR- og managementbyrået Little Big Sister, og jobber som manager for flere av dagens største norske artister, deriblant Karpe Diem og Cezinando. Silje er utdannet journalist, har vært musikkanmelder i VG og redaktør for Farojournalen og Spirit. Hun har også erfaring fra plateselskap, som både produktsjef og A&R i henholdsvis EMI Music og Warner Music Norway.

– Hva gjorde at du takket ja til forespørselen om å bli Idol-dommer?

– Jeg skal være helt ærlig og si at jeg har vært veldig usikker. Men barnet i meg hadde lyst, og jeg tenker at man må gjøre det man synes virker gøy. Til daglig trives jeg best i kulissene og med å jobbe for å gjøre en forskjell for artistene mine. Dette er jo noe helt annet, så det var kanskje litt Pippi-aktig å takke ja, forteller Silje.

Hun røper at hun var «Idol-nerd» de første årene Idol gikk på tv, og engasjerte seg i hele konseptet.

– Jeg husker godt at jeg syntes Lena Midtveit (Idol-dommer i sesong 1 av Idol i 2003) var veldig kul, og det er hun fortsatt. Det inspirerte meg veldig å se en streng og kunnskapsrik dame som jobbet med musikk på heltid uten å være artist, forteller hun videre.

Vil gjøre musikkbransjen til et bedre sted
– Hvordan kommer du selv til å fylle rollen som Idol-dommer?

– Jeg er introvert og ganske ukomfortabel med å være i fokus. Sånn sett er det kanskje dumt å være på tv. Men jeg tror erfaringen og kunnskapen min gjør meg til en rettferdig og gjennomtenkt dommer, som kjenner godt til hvordan dagliglivet til artister kan være i praksis. Jeg har et inderlig ønske om å gjøre musikkbransjen til et bedre sted for både artister og musikkelskere, sier Silje.

Artistmanageren lar seg stadig imponere over nye stemmer som dukker opp over hele landet, og håper mange av dem melder seg på Idol 2018.

– Det er gode tider i norsk musikk, og det tror jeg vi vil få merke denne sesongen, sier hun – og fortsetter:

– Om du har talent og vil leve av å være artist, kan dette være en vei inn og et grunnlag for en videre karriere, sier Silje Larsen Borgan.

Idol noe av det morsomste jeg gjør
Siljes managerkollega Gunnar Greve skrider til verket i Idol-sammenheng for femte gang. Greve har lang og allsidig bakgrunn fra musikkbransjen – først som artist, senere som manager. Gunnar driver nå musikkselskapet MER, hvor han blant annet jobber med Alan Walker, som høster stor internasjonal suksess om dagen.

– Dette er noe av det morsomste jeg gjør. Jeg tror det handler om en evig trang, sult og nysgjerrighet etter å se, høre og oppleve norske, musikalske talenter, sier Greve.

– Hva leter dere etter denne gangen?

– Vi leter etter den neste norske superstjernen. Den norske stjernehimmelen er tett befolket av store, lysende stjerner. Jeg både håper og tror at vi vil finne neste kandidat under auditionrundene i ukene som kommer, sier han.

TV 2s programredaktør Jarle Nakken er særdeles fornøyd med laget som nå tar fatt på Idols jubileumssesong.

Oser av erfaring og kredibilitet
– Årets dommere oser av erfaring og kredibilitet. Her er flere sider av musikkbransjen representert, og dette er folk som sitter i sentrum av der det skjer i Norge og internasjonalt med norske artister. Dette er de beste folka til å finne Norges neste Idol – og vi skal saumfare hver eneste krik og krok for å finne dem som skal kjempe om seieren i Idol 2018, sier programredaktøren.

– Og så gleder det oss stort at Katarina Flatland har takket ja til å lede Idol gjennom jubileumssesongen. Katarina har markert seg sterkt gjennom mange år, er godt over gjennomsnittet musikkinteressert og innsatsen hun har lagt ned i «Jakten på kjærligheten» har vært fabelaktig. Hun er klar for nye utfordringer, og Idol som storsatsing med tilstedeværelse i hele landet og store livesendinger utgjør en perfekt plattform for henne å videreutvikle seg i som programleder for TV 2.

Grip muligheten til å bli med på Idol-eventyret! Meld deg på via påmeldingsskjema på http://tv2.no/delta/!

Auditions avholdes i Trondheim (precast 20. april, audition 22. og 23. april), Bergen (precast 4. mai, audition 6. og 7. mai) og Oslo (precast 23. og 24. mai, audition 26.-28. mai).

Idol starter på TV 2 høsten 2018.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.