Kjør pent i påsken!

påske vinter trafikk

Snart er det påskeferie og mange bodøværinger har tenkt seg på hytta. Påskeutfarten forbindes ofte med kø og frustrasjon på veiene.

For mange ender påsketuren opp med et trafikkuhell. Trygg Trafikk oppfordrer nå alle til å ta det med ro i påsketrafikken. Husk du har ferie!

– Det er veldig viktig at vi ikke lar oss stresse under påskeutfarten. Det er mange biler på veien og du kommer ikke raskere fram om du kjører forbi en eller to biler på din vei. Å risikere livet ditt og andres, kun for å få fem minutter ekstra på hytta, er både uklokt og risikabelt, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

Ikke kjør med promille
Påsken handler heldigvis om mer enn bare kø og glatte veier. Det er hyttekos og kanskje lange skiturer som står på agendaen, og alkohol er gjerne en ingrediens i disse ferietider.

– Veldig mange tenker at de skal tidlig av gårde 1. eller 2. påskedag for å unngå den verste køen. Tanken er god, men unngå å drikke alkohol kvelden i forveien før avreise. Å kjøre i ruspåvirket tilstand er fortsatt en betydelig medvirkende årsak til trafikkulykker. Det er omtrent 140.000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand hver eneste dag og ca. 10 prosent av disse i alkoholpåvirket tilstand. Unngå alkohol i forbindelse med bilkjøring, oppfordrer Johansen.

Husk gode dekk
Det kan være glatt og varierte forhold på veien. Skal du på fjellet er det viktig at du sjekker mønsterdybden i dekkene og har med kjetting om du kjører piggfritt.

– Været har vært ustabilt den siste tiden og kjøreforholdene har variert fra varmegrader på dagen til frost på natta. Ta hensyn til forholdene og kjør deretter. Ikke ta noen unødvendige sjanser på vei til hytta, ta det heller med ro slik at du er sikker på at du kommer fram, sier Johansen

For at du skal ha best mulig inngang til påskeferien har Trygg Trafikk 10 smarte påsketips som vi anbefaler at du følger:

10 kjøretips i påsken

1. Reis tidlig eller sent. Drar du i 6-7 tida om morgenen eller sent på kvelden er det mindre trafikk, samtidig som du får mer ut av dagen. Fredag ettermiddag før palmehelgen og første påskedag er det mest trafikk og mest kø.

2. Sjekk værmeldingen. Påsken er tidlig i år, og det er skiftende vær og føre. Er det meldt spesielt dårlig vær bør du vurdere å flytte reisetidspunktet.

3. Hold deg edru. Ikke drikk alkohol kvelden før avreise. Er du i tvil så venter du med avreise til du er 100 % sikker på at du er edru.

4. Hold køen, følg flyten. Forbikjøringer er det liten vits i å ta. Du sparer minimalt med tid og utsetter både deg selv og andre for fare. Pass på at du har minimum 3 sekunders avstand til bilen foran.

5. Ta pauser. Ikke kjør for langt uten pause. Du kan fort bli trøtt og uoppmerksom og det gir større risiko for ulykker. Pausene er en god investering for bra stemning i bilen!

6. Dropp mobilen. Hver tredje ulykke skyldes uoppmerksomhet, og mobilen må ta sin del av skylden. Taster du, tar du øynene vekk fra veien i minst 5 sekunder. I en fart på 80 km/t er det nok tid til å kjøre lengden til en fotballbane!

7. Hold farten nede. Er det glatt må du kjøre saktere enn fartsgrensen. Husk at bremselengden på snø er minst dobbelt så lang som på tørr asfalt.

8. Fest beltet riktig. Altfor mange ”slenger på seg” beltet. Beltet må være stramt festet over hoftene og skulderen. Slakt belte kan gi deg store indre skader om du kolliderer. Barn under 4 år bør sitte i bakovervendt bilstol tilpasset barnets vekt.

9. Pakk klokt. Løse brusflasker eller iPader i bilen kan gi store skader om du kolliderer. Ved en kollisjon vil en slalomstøvel få vekt tilsvarende over hundre kilo. Pakk tunge ting nederst i bagasjerommet.

10. Og sist, men ikke minst: Stress ned! Innstill deg på at det er mye trafikk og at alt tar lengre tid enn normalt. Følg med på trafikkmeldingene og ikke stress med ting du ikke får gjort noe med. Stress ødelegger godfølelsen og kjøregleden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.