800 000 nordmenn har opplevd branntilløp

brann hus

En av fem nordmenn har opplevd branntilløp, det betyr at 800 000 nordmenn har opplevd dette.

– Hvert år dør flere titalls personer i brann, og særlig fra nå frem mot jul er en utsatt periode. Men at hele en femtedel av alle nordmenn har opplevd branntilløp var overraskende høyt, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Han understreker at veldig mange branntilløp ikke nødvendigvis betyr åpen ild og full nedbrenning. 

I Oslo har hele 27 prosent opplevd branntilløp, den samme andelen gjelder for unge under 30 år, viser undersøkelsen Ipsos har gjennomført for Gjensidige for en drøy uke siden.

Les også:  Ny undersøkelse: Vil bruke mer på forsvar

1 av 3 svarer at de har belastet el-anlegget mer under korona enn tidligere.

– Cirka 20 prosent av bygningsbrannene skyldes feil i selve det elektriske anlegget og utstyret. Med tanke på den økte belastningen på el-anlegg som undersøkelsen viser, kombinert med avlyste julebord, mye hjemmetid og behov for mer oppvarming, er vi ekstra spente på hvordan dette vil slå ut, sier Rysstad. Han minner om at veldig mange branner oppstår om natten, da reaksjonstiden er lengre for å komme seg ut.

Les også:  20 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

Det er mange gamle og dårlige elektriske anlegg i norske boliger. 30 prosent svarer i undersøkelsen at de ikke vet hvor gammelt el-anlegget deres er.

– Det er viktig å ta en sjekk av det elektriske anlegget. Det gir økt trygghet og dessuten rabatt på forsikringen, sier han. Det er særlig eldre boliger med sikringsskap med skrusikringer som bør prioriteres.

Skulle det verste skje er det viktig at røykvarslerne virker, og at man vet hva man skal gjøre. Undersøkelsen viser at 32 prosent aldri har snakket med familie og venner etc. om hva de skal gjøre hvis det oppstår branntilløp eller brann.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.